18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κρίση στην Ουκρανία: Γερμανία-Γαλλία έτοιμες για διαμεσολάβηση – νέες κυρώσεις από ΕΕ στη Μόσχα;

Διαβάστε επίσης

Την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξετάζει η ΕΕ με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΗΠΑ.

Μολονότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών φαίνεται να εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αυστηροποίηση της στάσης τους έναντι της Μόσχας, εάν προηγουμένως δεν αποσαφηνιστεί πλήρως η κατάσταση, διαβεβαιώνει γερμανός αξιωματούχος.

Συνομιλία Μέρκελ-Πούτιν

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε την Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε στον ρώσο πρόεδρο την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης και συνέχισης του διαλόγου, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. Νωρίτερα, η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Πούτιν ζητά μεσολάβηση της Μέρκελ

Το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι ο Πούτιν ζήτησε από την Μέρκελ να μεσολαβήσει, ώστε η ουκρανική ηγεσία να μην προχωρήσει “σε άλλα απερίσκεπτα βήματα”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις κινήσεις του Κιέβου προκλητικές και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.

Έκκληση από ΟΗΕ και ΟΑΣΕ για αποκλιμάκωση της έντασης

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την ρωσοουκρανική ένταση, διαμηνύοντας από τη Νέα Υόρκη ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί και επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να “επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση” και να προβούν άμεσα σε κινήσεις απομείωσης της έντασης. Και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) κάλεσε τις δύο χώρες σε διάλογο.

Χάικο Μάας: Γαλλία και Γερμανία πρόθυμες να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή

Εν τω μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, στο πλαίσιο, ωστόσο, του γκρουπ της Νορμανδίας, που απαρτίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας και τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεδριάζει ανά διαστήματα με στόχο την επίβλεψη της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Στην αντίστοιχη συνάντηση της Δευτέρας, οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην εξεύρεση λύσης, όπως ανέφερε ο Μάας χθες από το βήμα του Φόρουμ του Körber-Stiftung που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, συμπληρώνοντας: “Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε προς αποκλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να μην εξελιχθεί αυτή η κρίση σε έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα