back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Μακρόν παίζει το χαρτί της οικολογίας απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Μετά από πολλές ημέρες σιωπής, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για πρώτη φορά, εχθές Τρίτη, απαντώντας στις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” που κυριαρχούν για δεύτερη εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε χθες την στρατηγική του για την “πράσινη μετάβαση”, η οποία συμπεριλαμβάνει και την αύξηση των φόρων στο ντίζελ, με σκοπό να καταργηθούν σταδιακά στη χώρα και να περάσουν οι οδηγοί σε πιο “πράσινες” πηγές ενέργειας για τις μετακινήσεις τους. Αυτό όμως που εκλαμβάνουν οι Γάλλοι από την αρχή της συζήτησης, είναι οι συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα αυτά στο πορτοφόλι τους, δηλαδή η αύξηση της τιμής των καυσίμων και συνολικά, όπως δηλώνουν, η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών, όχι μόνο θεωρούν τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» δικαιολογημένες, αλλά εκτιμούν και ότι πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης, το 82% των ερωτηθέντων, επιμένει ότι Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ακυρώσει τις αυξήσεις των φόρων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Συνάντηση με Υπουργό Οικολογίας

Αυτοί ήταν και εξαρχής οι λόγοι που οργανώθηκε το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”. Και που δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει, παρά τις υποσχέσεις για διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ήδη εχθές, με πρωτοβουλία του ίδιου του Μακρόν όπως τονίζεται, ο υπουργός Οικολογίας Φρανσουά ντε Ρουζί δέχτηκε στο γραφείο του δύο από τις συνολικά οκτώ εκπροσώπους τύπου του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”.

Ωστόσο, η συζήτηση δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα ούτε για την μία ούτε για την άλλη πλευρά.
Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών δήλωσαν ότι “δεν υπάρχει πραγματική διάθεση να βελτιωθεί η τύχη των πολιτών” ενώ ανανέωσαν για το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, και “για κάθε Σάββατο”, όπως χαρακτηριστικά είπαν, το ραντεβού τους στους δρόμους, και κυρίως στο Παρίσι και στη Λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων. “Οι Γάλλοι δεν έχουν πεισθεί από τις ανακοινώσεις του Μακρόν“, δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων”, μετά από την συνάντηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες συνολικά.

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι εκπρόσωποι τύπου του κινήματος, επέμειναν να ακολουθήσει κι άλλη συνάντηση, αυτή τη φορά όμως παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης ή ακόμα και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους σε κάθε περιφέρεια να οργανωθεί συζήτηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων και τους τοπικούς βουλευτές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Φρανσουά ντε Ρουζί δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη “να οργανώσει συζητήσεις σε όλες τις περιφέρειες όπου οι πολίτες που εμπλέκονται στα κίτρινα γιλέκα θα μπορούν να έρθουν να εκφραστούν”.

Έτοιμος να δεχτεί τα “κίτρινα γιλέκα” ο πρωθυπουργός

Σε σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε πρόθυμός να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων”.  Έθεσε σαν μοναδικό όρο, να υπάρξει μία αντιπροσωπευτική ομάδα που να εκφράζει το σύνολο των διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή όμως, ο Φιλίπ επιβεβαίωσε την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως ακριβώς το έθεσε εχθές ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα