back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Με την συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, ολοκληρώνεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 12 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου.

«Δεν στοχεύουμε στα υπερπλεονάσματα αλλά στα εκ των προτέρων μόνιμα μέτρα για να τονώσουμε την οικονομία», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται γιατί η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές.

«Τα υπερπλεονάσματα ήταν μια αναγκαστική πρακτική της κυβέρνησης λόγω ΔΝΤ», σημείωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό, ενώ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ταξική μεροληψία υπέρ των φτωχών στρωμάτων».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι η χώρα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία αλλά τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα του υψηλού χρέους που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Ούτε η Πορτογαλία ούτε η Ιρλανδία ούτε η Κύπρος είχαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ» είπε.

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ ,επειδή όπως είπε, κατηγορεί την Κομισιόν ότι δέχεται τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η Ευρωπαΐκή Ενωση αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης. Βλέπουμε τα δικά σας ΜΜΕ και στελέχη που μιλούν για Ευρωπαίους φρουίζελέδες που δεν απαιτούν να κοπούν οι συντάξεις. Θέλετε η Κομισιόν να χτυπά την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι το μνημόνιο είναι δικό τους πρόγραμμα και πως δεν έχουν μάθει τίποτα από την άνοδο της ακροδεξιάς.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησέ τον εισηγητή της ΝΔ, τον οποίο παρομοίασέ με τον Τζων Στόκτον, παλιό παίκτη του NBA , που όπως είπε έδωσε 15.806 ασίστ στην καριέρα του. «Ο κ. Σταϊκούρας δεν ξέρουμε πόσες ακόμα ασίστ θα μας δώσει αλλά κάθε ερώτημά του ήταν και μία» υποστήριξε.

Οι απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πανηγυρίζει» για τον προϋπολογισμό, όταν το χρηματιστήριο κάνει «βουτιά», όταν οι τράπεζες απαξιώνεται και όταν τα spread ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, αποτρέποντας την έξοδο στις αγορές.

Ο ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Γιώργος Αρβανιτίδης, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό του Ε. Τσακαλώτου ότι πρόκειται για επεκτατικό προϋπολογισμό, τόνισε ότι είναι ένας επεκτατικός προϋπολογισμός σε βάρος της οικονομίας. «Αυτό που επεκτείνετε είναι ένας πύργος ΤΖΕΓΚΑ ή ένας πύργος από τραπουλόχαρτα» είπε.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής έκανε λόγο για έναν σκληρά ταξικό προϋπολογισμό, όσες προσπάθειες και αν κάνει η κυβέρνηση με τα «παραμύθια του πρώτου μεταμνημονιακού προυπολογισμού».

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα