back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «Ελληνικό» ζήτημα, το «Ουκρανικό» και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην ατζέντα της Συνόδου της Ιεραρχίας στο Φανάρι

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν κυρίως η συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος, το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας και οι εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ήδη η Αγία και Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε το πρωί της Τρίτης από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με το θέμα της προωθούμενης συμφωνίας, ακολούθως ο κ. Γαβρόγλου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αναμένεται την Πέμπτη η τοποθέτηση της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Δεν μετακινείται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με το αρχιεπισκοπικό συμβούλιο στο οποίο τελικά συζήτησε το θέμα της αποπεράτωσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για άλλα 40 εκατ. δολάρια προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο.

Κι όλα αυτά στη σκιά της φημολογίας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έθετε θέμα αποπομπής του κ. Δημητρίου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Στο παρελθόν ωστόσο ο Πατριάρχης έχει καλέσει εν Συνόδω τον 90χρονο Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του αλλά ο Αμερικής αρνήθηκε προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι έχει ακόμη πολλά να προσφέρει από την θέση του.

Διακαής πόθος

Η ολοκλήρωση του Ναού, οι εργασίες για την οποία σταμάτησαν πέρυσι, αποτελεί δακαή πόθο του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο το κόστος είναι μεγάλο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, οι New York Times σε σχετικό δημοσίευμά τους έθεταν ερωτήματα σχετικά με την αύξηση των δαπανών, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν για την ανακατασκευή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που διαλύθηκε όταν κατέρρευσε ο νότιος πύργος του εμπορικού κέντρου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων της ομογένειας, οι πρόσφατες καταγγελίες για αφαίρεση των χρημάτων από τα ταμεία του Ναού φάινεται να ευσταθούν, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποίησε τα χρήματα για δική του χρήση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υπερβολική εκτίμηση των εργασιών από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα και απαίτηση μεγάλων ποσών για την κάθε εργασία που ζητάει η Αρχιεπισκοπή.

Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία

Ένα επίσης σημαντικά θέματα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου είναι και το «Ουκρανικό». Στο Φανάρι βρίσκεται ήδη και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Ροστισλάβ Παβλένκο.

Ο κ. Παβλένκο θα παραστεί στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείο, όπου αναμένεται να εκδοθεί ο Τόμος για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα