back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα» στο Μεταξουργείο

Διαβάστε επίσης

Έκθεση για το κουκλοθέατρο

Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί;
Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως! Στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό. Μπορούν να γίνουν φορείς μιας ιστορίας, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας. Αυτή είναι η μαγεία του κουκλοθεάτρου.

Η πρώτη μόνιμη έκθεση για το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα «Το θέατρο στ’ ακροδάκτυλα» φιλοξενείται στο Εργαστήρι Μαιρηβή στο Μεταξουργείο.

Η έκθεση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τελειόφοιτους του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (με κατεύθυνση «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση»).

kouklotheatro

«Σκοπός της έκθεσης είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη, ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, φανερώνοντας στους επισκέπτες τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας» λέει στον Αθήνα 9.84 η Μαιρηβή Γεωργιάδου κουκλοπαίχτρια και ιδρύτρια του Εργαστηρίου. «Η τέχνη του κουκλοθέατρου είναι παρεξηγημένη και υποτιμημένη ωστόσο είναι μία τέχνη που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και πίσω της κρύβει πολλή δουλειά και πολλά ταλέντα. Αν η παράσταση είναι καλή, με σκηνοθεσία, σενάριο, σκηνογραφία, μουσική επιμέλεια και σωστούς κουκλοπαίχτες οι γονείς περνούν εξίσου καλά με τα παιδιά».

kouklotheatro

Η έκθεση στο χώρο του Εργαστηρίου στο Μεταξουργείο( Δεληγιώργη 33)

Στην έκθεση «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα», ο επισκέπτης θα θαυμάσει κούκλες από όλο τον κόσμο, από την Αφρική, Κίνα, Ινδονησία, Μιανμάρ, Ινδία, Ελβετία, Ιταλία, Βουλγαρία, την Τσεχία. Θα ακούσει και την αφήγηση των παραμυθιών.

Παράλληλα στον ειδικό χωρο της αναπαράστασης του εργαστηρίου κούκλας , οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πως δουλεύει ένας κουκλοπαίκτης, πως κατασκευάζει τις κουκλές, τα σκηνικά του, τα υλικά που χρησιμοποιεί.

«Είχαμε κούκλες από όλο τον κόσμο», εξηγεί η κα Γεωργιάδου, «που θέλαμε να εκθέσουμε Ήμασταν πολύ τυχεροί και συνεργαστήκαμε με την ομάδα των φοιτητών του Παντείου και την επιβλέπουσα καθηγήτρια κα Ανδρομάχη Γκαζή και σήμερα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα Ευελπιστούμε να καταφέρουμε η έκθεση να είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά. Προς το παρόν είναι ανοιχτή κάθε Πέμπτη από τις 14.00μμ έως τις 20.00μμ και θα ανοίξει και 22 και 29 Δεκεμβρίου».

kouklotheatro

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης

Αυτήν την περίοδο διοργανώνεται το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στο Εργαστήρι Μαιρηβή, όπου κουκλοπαίκτες και παραμυθάδες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου δίνουν παραστάσεις για μεγάλους και μικρούς και προσφέρουν εργαστήρια.

«Για άλλη μια χρονιά το Εργαστήρι Μαιρηβή διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης», συνεχίζει η κα Γεωργιάδου. «Καλούμε κουκλοπαίκτες και παραμυθάδες από όλο τον κόσμο. Έρχονται στην Αθήνα κουβαλώντας μαζί τους τη γνώση και την εμπειρία τους για αυτές τις ξεχωριστές τέχνες. Για τον Δεκέμβριο ο καλεσμένος μας είναι ο σπουδαίος και παγκοσμίου φήμης μαριονετίστα από την Ισπανία, Jordi Bertran με την παράσταση «Circus».

«Circus»

Πρόκειται για μια παράσταση με μαριονέτες, όπου ο Jordi Bertran αποδίδει φόρο τιμής σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του 20ου αιώνα, τον Charles Chaplin.

Παραστάσεις στο χώρο του Εργαστηρίου Μαιρηβή στου Ψυρρή (Σαχτούρη 4 & Σαρρή)

  • Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στις 5μ.μ.
  • Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018στις 12 το μεσημέρι και στις 5μ.

kouklotheatro

Παράλληλα το Εργαστήρι Μαιρηβή πραγματοποιεί παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε εφήβους. σε ενήλικες και σχολεία.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα