back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής θα πωλούνται και από τα γυμναστήρια – Ανάστατοι οι φαρμακοποιοί

Διαβάστε επίσης

Τη δυνατότητα να πωλούν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, δίνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σε γυμναστήρια και σε ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων με διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο “Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις”.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι η διάθεσή τους από τα γυμναστήρια δεν επιτρέπεται με βάση τον ισχύοντα νόμο. Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Γ5α/53625) που εκδόθηκε πέρυσι από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας ορίζει ότι:

“Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.

Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ’ αποστάσεως”.

Με τη νέα διάταξη στο άρθρο 74 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου “Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις”, επισημαίνονται τα εξής:

“Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να πωλούν στα μέλη τους βιταμίνες, σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Γ5α/53625/19.09.2017 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξη και Υγείας για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ ‘για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής’ (Β΄ 3328)”.

Αντίδραση των φαρμακοποιών

Η νομοθετική παρέμβαση του κ. Βασιλειάδη, προκάλεσε την αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Το προεδρείο του Συλλόγου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε έντονο ύφος προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον προεδρεύοντα του ΕΟΦ Ιωάννη Μαλέμη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, λίγες μόνο μέρες μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου παράνομης διακίνησης αναβολικών στο οποίο ενέχονται “αθλητές” Body building, έρχεται σχέδιο Νόμου, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής σε γυμναστήρια και χώρους εκμάθησης αθλημάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε σχετικά πώς “ η αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων των αθλουμένων και κυρίως των εφήβων, καθώς η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται χωρίς την συμβουλή, την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα Υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος. Οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες”.

Ο κ. Θεοδοσιάδης ζητεί την άμεση απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας πως οι βιταμίνες τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής σχετίζονται άμεσα με την υγεία των πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα