back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ για τις καταλήψεις σε σχολεία

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται η πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τις καταλήψεις σε σχολεία για το μακεδονικό εντείνεται παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές εκφράζουν απόλυτη αντίθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη από χθες είχε επικρίνει τις απόψεις που εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης, αλλά και το περιεχόμενο ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών, επανήλθε την Πέμπτη κάνοντας λόγο για «σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία», η οποία- όπως υποστήριξε- «ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές».

«Η σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να μιλήσει.  Συμφωνεί ο αρχηγός της Ν.Δ. με τη συμπόρευση των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, αλλά και κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα αυτό; Συμφωνεί με το ανατριχιαστικό σύνθημα «η δημοκρατία ξεπούλησε τη Μακεδονία»;  Συμφωνεί με το εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα της παράταξής του στους καθηγητές και την αυτούσια αναπαραγωγή των αθλιοτήτων του χρυσαυγίτη βουλευτή Παππά;
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή από τις δημοκρατικές δυνάμεις στις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής και στην προσπάθειά της να δηλητηριάσει τους μαθητές με το εθνικιστικό μίσος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

Η θέση της ΝΔ

Η θέση της ΝΔ, όπως την διατύπωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος; Τύπου Μαρία Σπυράκη σε συνέντευξή της στον ρ/σ Σκάι, έχει ως εξής: «Οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πως να αντιδράσουν. Όμως, εμείς επί της αρχής είμαστε εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλουμε κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είμαστε απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουμε πει και ξαναπεί ότι δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Είναι πολιτικά σαφές. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Όχι με κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια».

Σε συνέχεια αυτής της τοποθέτησης, στελέχη της Πειραιώς επικρίνουν όσους παρακινούν μαθητές σε καταλήψεις για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το μακεδονικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τις τελευταίες μέρες κάποιοι πατριδοκάπηλοι που παριστάνουν τους πατριώτες καλούν τα παιδιά σε καταλήψεις των σχολείων τους».

Προσθέτουν δε ότι «τα σχολεία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά και όσοι για οποιονδήποτε λόγο, είτε από την άκρα αριστερά, είτε από την άκρα δεξιά ενθαρρύνουν ή και υποκινούν σχολικές καταλήψεις είναι εχθροί της γνώσης, εχθροί της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και τελικά πολέμιοι της Δημοκρατίας. Κλειστά σχολεία σημαίνουν κλειστά μυαλά».

Χρ. Σταϊκούρας στον Αθήνα 9.84

«Κάποιοι πατριδοκάπηλοι οδηγούν τα παιδιά σε καταλήψεις. Η ΝΔ έχει πει πως τα σχολεία πρέπει να μένουν ανοιχτά, γιατί κλειστά σχολεία, σημαίνει κλειστά μυαλά. Έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αποδοκιμάζουμε σε όλους τους τόνους όσους υποκινούν ή ενθαρρύνουν τις καταλήψεις», δήλωσε ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη «Στάση των 2».

Π. Χρηστίδης: «Οι μαθητές πρέπει να μείνουν μακριά από έναν διχασμό που δεν είναι δικός τους»

Τα σχολεία είναι για εμάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος μισαλλοδοξίας, επισημαίνει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, με φόντο τις καταλήψεις μαθητών για το Μακεδονικό. Οι μαθητές -προσθέτει ο κ. Χρηστίδης-πρέπει να μείνουν μακριά από έναν διχασμό που δεν είναι δικός τους και δεν τους αξίζει.

Εν τω μεταξύ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι που αφορά τη Χ.Α μέχρι τη ΔΑΚΕ-ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, υιοθετώντας , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ανάρτηση του χρυσαυγίτη Παππά και καλούν τη ΝΔ να τοποθετηθεί. Παράλληλα, ασκούν οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση.

Απόστολος Χονδρόπουλος – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα