back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Αθήνα ως Fast Track City για την αντιμετώπιση του AIDS/HIV

Διαβάστε επίσης

Την επέκταση του προγράμματος της δωρεάν παροχής του rapid test HIV σε όλα τα δημοτικά ιατρεία υποσχέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο της συμμετοχής της Αθήνας στην πρωτοβουλία Fast Track Cities για την εξάλειψη της επιδημίας του AIDS.

Rapid HIV test

Πριν από περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε να παρέχεται η γρήγορη εξέταση και διάγνωση για τον HIV (rapid HIV test) του AIDS Healthcare Foundation στο αναβαθμισμένο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης.

Η εξέταση είναι υψηλής ακρίβειας (99%) και δεν απαιτεί κανονική αιμοληψία αλλά μόνο μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο και δίνει αποτέλεσμα σε μόλις 1 λεπτό. Δεν χρειάζεται ραντεβού και παρέχεται δωρεάν. Επιπλέον, εξειδικευμένη σύμβουλος παρέχει συμβουλευτική τόσο πριν όσο και μετά από την εξέταση. Σε περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος, εξασφαλίζεται η διασύνδεση του ωφελούμενου με τις μονάδες ειδικών λοιμώξεων.

 rapid test HIV

«Είμαι περήφανος που η πρώτη δημόσια δομή που παρέχει το rapid HIV test είναι το Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης», τόνισε ο κ. Καμίνης στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων, το AIDS Healthcare Foundation (AHF) Europe και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου). «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Διανομή προφυλακτικών

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με το AIDS Healthcare Foundation εκτός από παροχή δωρεάν εξέτασης διανέμονται προφυλακτικά και ενημερωτικά φυλλάδια τόσο στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου Κυψέλης, όσο και σε ευάλωτους πληθυσμούς σε συνεργασία με άλλους φορείς του δήμου και ΜΚΟ.

rapid test HIV

Ενημέρωση

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από ζητήματα εξέτασης και πρόληψης του ιού HIV με εικόνες και μηνύματα στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς με την ευγενική χορηγία της ΣΤΑΣΥ.

«Δεσμευόμαστε για μία προσέγγιση ανθρωποκεντρική, ολιστική, προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες και εστιασμένη τόσο στη πρόληψη όσο και στην έγκαιρη διάγνωση» δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Checkpoint

Στην σημαντική εξαετή συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε ο  πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» Νίκος Δέδες, ενώ επεσήμανε το έργο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, τα οποία συμπλήρωσαν έξι χρόνια παρεμβάσεων στους τομείς της πρόληψης και της προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, σε συνεργασία με το AHF Europe.

Με δύο σταθερές δομές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δύο κινητές μονάδες, τα Checkpoint έχουν διενεργήσει συνολικά πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη και έχουν διανείμει πάνω από 5.000.000 δωρεάν προφυλακτικά. Καθίστανται έτσι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες αναχαίτισης της επιδημίας του HIV στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Το μνημόνιο συνεργασίας του δήμου της Αθήνας με το AHF Europe

Τον Νοέμβριο του 2017, το AHF Europe υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, με στόχο την εφαρμογή του AHF μοντέλου δωρεάν, γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης για HIV στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης. Το AHF παρέχει την τεχνογνωσία αλλά και χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

AIDS Healthcare Foundation (AHF)

Το AIDS Healthcare Foundation (AHF) είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα εγγεγραμμένο από το 1987 στις ΗΠΑ, με αποστολή την διάδοση καινοτόμου ιατρικής και συμβουλευτικής, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV/AIDS. Μέχρι σήμερα το AHF έχει υποστηρίξει κλινικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εξέτασης σε πάνω από 1.000.000 άτομα σε 41 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη, το AHF ξεκίνησε να εφαρμόζει τα προγράμματα ταχείας εξέτασης το 2009. Έκτοτε, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έχουν εξεταστεί δωρεάν και ανώνυμα για HIV.

Η πρωτοβουλία Fast Track Cities

Οι Πόλεις Fast-Track είναι μια παγκόσμια συνεργασία μεταξύ της Πόλης του Παρισιού, της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία από το AIDS (IAPAC), του Κοινού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS (UNAIDS) και του Προγράμματος Ανθρώπινων Οικισμών των Ηνωμένων Εθνών (UN-Habitat ), σε συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου πόλεων που δεσμεύονται στην επίτευξη των στόχων 90-90-90 και στη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων στο μηδέν.

Στόχοι 90-90-90:

Το 90% των ανθρώπων με HIV+ να έχουν διαγνωστεί, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα