back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσο – ουκρανική κρίση εξακολουθεί να απασχολεί τον διεθνή Τύπο, που επίσης επικεντρώνεται και στις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τους κινδύνους για την βρετανική οικονομία χωρίς συμφωνία για το Brexit.

Για Ουκρανία – Ρωσία

“Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ να στείλουν πλοία στην Αζοφική θάλασσα” αναφέρει η DW, ενώ στο ίδιο θέμα με παρόμοιο τίτλο αναφέρεται και το BBC. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χθες ζήτησε τη στήριξη των μελών του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Ρωσία στην Αζοφική θάλασσα, στην Κριμαία. “Η Γερμανία είναι μια από τις πιο στενούς συμμάχους μας και ελπίζουμε ότι τα κράτη εντός του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να στείλουν πολεμικά πλοία στην αζοφική θάλασσα ώστε να ενισχύσουν την Ουκρανία και να της παράσχουν ασφάλεια” είπε ο Ποροσένκο μιλώντας στην Bild λέγοντας μάλιστα πως η Ρωσία “θέλει να καταλάβει και τη θαλάσσια περιοχή”. Χαρακτηρίζοντας την Άγκελα Μέρκελ “μεγάλη φίλη” της Ουκρανίας ο Ποροσένκο δηλωσε ότι “το 2015 έσωσε τη χώρα μας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ και ελπίζουμε ότι ξανά θα μας στηρίξει το ίδιο δυνατά μαζί με άλλους εταίρους μας”.

Από την πλευρά του ο Πούτιν κατηγόρησε τον Ποροσένκο ότι έχει ενορχηστρώσει μια “προβοκάτσια” προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά του ενόψει των προεδικών εκλογών του 2019. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μόλις το 9% στηρίζουν τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο Πούτιν υπερασπίστηκε τις ενέργειες των δυνάμεών του σε ό,τι αφορά την κατάληψη των ουκρανικών πλοίων την Κυριακή. “Έκαναν αυτό που έπρεπε, δηλαδή προστάτεψαν στα σύνορα της Ρωσίας” είπε. Να σημειωθεί ότι ο Ποροσένκο εχει επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στις παραμεθόριες περιοχές για 30 μερες.

Στο μεταξύ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνο εξέδωσε ανακοίνωση χθες λέγοντας ότι “έχει αυξηθεί η ανησυχία για τους κινδύνους που προκαλούν οι εντάσεις” και έκανε λόγο για “απαράδεκτη” χρήση βίας από τη Ρωσία. Ζήτησε από τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους. Πάντως δεν υπήρξε καμία αναφορά στην πιθανότητα κυρώσεων. Η Ε.Ε εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων εναντίον της Μόσχας. Χώρες όπως η Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο και Κύπρος ζητούν από την Ε.Ε μια πιο ήπια προσέγγιση για τη Ρωσία, ενώ Γερμανία και Γαλλία επικεντρώνοντα σε μέτρα εκτόνωσης της έντασης. Μόλις τρεις πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εχουν ζητήσει μαζί με τη Πολωνία να υιοθετηθεί σκληρότερη γλώσσα εναντίον της Μόσχας.

Μιλώντας στη New York Post ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι “δεν του αρέσει αυτό που συμβαίνει” Ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ειδικά την Άγκελα Μέρκελ να “παρέμβουν”. “‘Άγκελα, ας παρέμβουμε, Άγκελα” δήλωσε ο Τραμπ. Τον ίδιο τίτλο… για το ίδιο θέμα υιοθετεί και η γερμανική FAZ.
Συμφωνα με το Politico η Ευρώπη θα πρέπει να τεθεί σε συναγερμό για τη νέα ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. (…) Το πιο σημαντικό είναι πως η σύγκρουση επί της ουσίας αναδεικνύει την αποτυχία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το καθεστώς κυρώσεων έναντι της Μόσχας καθώς είχε εκτιμηθεί πως θα αποτελούσαν αποτελεσματικό εργαλείο για να κρατήσουν υπό έλεγχο τον Πούτιν. Η Ε.Ε επείγει να επενεξατάσει ριζοσπαστικά τον τρόπο που χειρίζεται τη Ρωσία. Τα κίνητρα πίσω από τη νέα επιχείρηση του Κρεμλίνου δεν είναι άγνωστα. Η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τη θέση της στην αζοφική θάλασσα και να περιορίσει την πρόσβαση του Κιέβου στα ανατολικά λιμάνια της Ουκρανίας. Για να το πετύχει αυτό, το Κρεμλίνο εμφανίζεται να επιδιώκει την ίδια στρατηγική με αυτή που επιχείρησε με τη Γεωργία οπου η ανατριχιαστική προσάρτηση πήρε τη μορφή μιας συνεχιζόμενης αλλαγής των συνόρων μεταξύ Γεωργίας και νότιας Οσσετίας. Παρεμβαίνοντας βιαίως στην Ουκρανία αλλάζει και την εσωτερική ατζεντα στη Ρωσία την ώρα που η δημοφιλία του Πούτιν έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Σήμερα μόλις το 58% στηρίζουν τον Πούτιν, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 75%. (….) Με τα τελευταία γεγονότα φαίνεται πως η προσέγγιση της Ευρώπης δεν είναι πια αποτελεσματική ώστε να αποτρέπει τη Ρωσία από μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο. Αντί να επιμένει στις αποφάσεις του Μινσκ και άλλες μορφές διαπραγμάτευσης η Ε.Ε θα πρέπει να θέσει ξεκάθαρα κριτήρια: που θα βασίζονται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αποτροπή παραβίασης του διεθνούς δικαιου. Μια τέτοια προσέγγιση προτείνει η Ολλανδία αλλά θα ενισχύσει την προσέγγιση της Ευρώπης. Θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα για το πώς αναμένει να συμπεριφέρετραι και θα ξεκαθαρίσει ότι η Ε.Ε είναι έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της όταν κριθεί απαραίτητο.

Για Brexit

Οι εκτιμήσεις των οικονομικών επιπτώσεων του Brexit είναι το βασικό θέμα σε αρκετές εφημερίδες που φυσικά επικεντρώνονται στις αυστηρές προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι Times επικεντρώνονται στον ισχυρισμό ενός εκ των ανώτατων στελεχών- μελων του συμβουλίου της Τράπεζας πως μια μη συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση στη χώρα απο το κραχ της δεκαετίας του ’30.
Σύμφωνα με τον Independent κάνει λόγο για “τη μέρα που χρεοκόπησε το Brexit”…
Η Sun επιχειρεί λογοπαίγνιο με το επίθετο του διοικητή της τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και κάνει λόγο για “μακελειό” (κάρνατζ) καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν ακόμα και 30%. Η εφημερίδα όμως δεν πείθεται αναφέροντας μάλιστα ότι παρόμοια επιχειρήματα είχαν ακουστεί και πριν το δημοψήφισμα.
Αρκετές εφημερίδες συγκρινουν την έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας με εκείνη που δημοσίευσε η κυβέρνηση.
Η Daily Telegraph εκτιμά μάλιστα πως “οι φόβοι” που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τράπεζα “δεν θα αλλάξουν κανενός τη γνώμη” ενώ η Daily Express συμφωνεί λέγοντας ότι “το πρόβλημα με τους ισχυρισμούς ότι το Brexit θα ζημιώσει την οικονομία είναι ότι αυτοί έχουν καταρριφθεί εδώ και καιρό”
Από την πλευρά της η Daily Mirror ανησυχεί για το “πραγματικό κόστος” του Brexit, επιμένοντας ότι όταν ο κόσμος ψήφισε την αποχώρηση της χώρας απο την Ε.Ε “δεν ψήφισαν για να γίνουν φτωχότεροι”.
Το σάιτ του περιοδικού New Statesman αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί είναι “ανησυχητικοί” αλλά προβλέπει ότι δεν θα αλλάξουν “τους πολιτικούς συσχετισμούς” ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνια με την Ε.Ε τον Δεκέμβριο στη Βουλή.
Σε άρθρο τους οι Financial Times εκτιμούν ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού “απαιτεί υπό όρους στήριξη” καθως περιγράφει τη συμφωνία ως “ατελή αλλά τελικά πραγματιστική” και ισχυρίζεται πως αν απορριφθεί “αυτό απαιτεί αξιόπιστες και καλύτερες εναλλακτικές, που δεν υπάρχουν”.
Άλλες εφημερίδες δίνουν έμφαση σε σχόλια που έκανε σε συνέντευξη του στο BBC ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον Μακντόνελ που δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι “ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτο” αν οι βουλευτές τελικά δεν στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι.
Από την πλευρά του ο Guardian σχολιάζει ότι οι δηλώσεις αυτές “σηματοδοτούν μια αλλαγή στη θέση των Εργατικών” ενώ η Daily Mail αναφέρει ότι τα σχόλια δικαιώνουν την προειδοποίηση της Μέι πως αν απορριφθεί η συμφωνία της υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει τελικά καμία συμφωνία

Στη Γαλλία

Η Liberation γράφει ότι μια επίσημη αντιπροσωπεία από τα “Κίτρινα Γιλέκα” θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ.
Η Monde γράφει ότι η υπουργός για τις υπερπόντιες κτήσεις Ανίκ Ζιραρντίν επιχειρεί να ηρεμήσει τους διαδηλωτές προαναγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Για Γαλλία – Γερμανία

Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να μην υιοθετήσουν τελικά την πρόταση της Κομισιόν για φόρο επί των τεχνολογικών κολοσσών στη διάρκεια του Eurogroup, την Τρίτη. Σύμφωνα με διπλωμάτες, 9 χώρες στη χθεσινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε στάθηκαν είτε αναντίον της πρότασης είτε ζητούσαν επιπρόσθετες διευκρινίσεις. Τελικά δεν πέρασε ούτε αυτό το μέτρο στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Ε. Μακρόν ενόψει ευρωεκλογών σχολιάζει το Politico. Και τώρα τι; Ένας διπλωμάτης από μια από τις χώρες που εμφανίστηκαν εξαρχής να μην αποδέχονται το μέτρο πρότεινε η Αυστριακή προεδρία να υποβαθμίσει το θέμα αυτό ωστόσο εκπρόσωπος της Βιέννης είπε πως η ατζέντα θα παραμείνει ως έχει και εξαρτάται από τους ίδιους τους υπουργούς αν θα πουν στον συνάδελφό τους, Μπρυνο Λεμέρ ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα προχωρήσει – τουλάχιστον προς ώρας. Αναζητώντας μάλλον έναν τρόπο να παρηγορήσει τον Λεμέρ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς δεν τόνισε το γεγονός πως η Γερμανία δεν πείστηκε ακριβώς με την ομιλία του για την Ευρώπη, στο Βερολίνο. Ο Σολτς αντιθέτως είπε ότι ακόμα εξετάζει το ζήτημα “προκειμένου να συμφωνήσουμε στις αρχές Δεκεμβρίου σε μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση που θα επιτρέψει νέους δεσμευτικούς κανόνες, που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2021 (ωστόσο, θέματα φορολόγησης απαιτούν ομοφωνία). Ο Σολτς επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και παρείχε μερικά… “κίνητρα”: “Αν τελικά κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε σε ξεκάθαρους στόχους ώστε να μειώσουμε περαιτέρω τον κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα, η δικλείδα ασφαλείας μπορεί να λειτουργήσει νωρίτερα από ό,τι το 2024” είπε αναφερόμενος στα σχέδια μετατροπής του ESM σε καταφύγιο… στην περίπτωση νέας τραπεζικής κρίσης. Να σημειωθεί πάντως ότι αρχές του 2017 ο Μακρόν είχε δώσει μια ομιλία για την Ευρώπη στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Χάμπολντ. Σχεδόν δύο χρόνια μετά ο Σολτς έδωσε την απάντηση του Βερολίνου σε αυτή τη ομιλία από το ίδιο μέρος. Πάντως, την ίδια στιγμή ο Σολτς πρότεινε η μόνιμη θέση της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να γίνει Ευρωπαϊκή. “Γνωρίζω ότι μια τέτοια πρόταση θα χρειαστεί πολλά επιχειρήματα για να περάσει αλλά είνα μια θαρραλέα και έξυπνη πρόταση” είπε. Κανείς Γάλλος διπλωμάτης δεν χάρηκε φυσικά…

Στην Ιταλία

Η Quotidiano.net έχει βασικό της θέμα ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ.
Η Stampa αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο δημοσίευσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν εργαζόταν παράνομα στην κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του μετά τα δημοσιεύματα πως στην εταιρεία αυτή γίνονται “μαύρες προσλήψεις”.

Για πΓΔΜ

«Η Μακεδονία μεταξύ ελπίδας και αγωνίας» ήταν ο τίτλος συζήτησης που διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) στους χώρους της γερμανικής βουλής. Η εκδήλωση αφορούσε την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος. Στο πάνελ συμμετείχαν μεταξύ άλλων γερμανοί πολιτικοί, εκπρόσωποι της καγκελαρίας, όπως και της ΕΕ. Εκτός από μέτρα στήριξης προς τα Σκόπια προκειμένου να διευκολυνθεί ή ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, συζητήθηκαν και πιθανά σενάρια σε περίπτωση αποτυχίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στη συζήτηση εκφράστηκαν θετικά και επαινετικά για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, όπως επίσης και για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. Όπως επανειλημμένα τονίστηκε, η σημασία της δεν περιορίζεται μόνο στις δύο χώρες, αλλά συμβάλει και στην σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και στην ασφάλεια της ΕΕ. Η συμφωνία θα συμβάλει όμως και στην πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της πΓΔΜ. Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα αποτρέψει τον κίνδυνο συγκρούσεων με την αλβανική μειονότητα και θα περιορίσει τα περιθώρια επιρροής χωρών, όπως η Ρωσία ή η Κίνα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε στην πΓΔΜ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση.

Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε η απόδραση στην Ουγγαρία του καταδικασμένου σε διετή φυλάκιση πρώην πρωθυπουργού της χώρας και αρχηγού του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος για τα Βαλκάνια στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Κρίστιαν Χέλμπαχ, το Βερολίνο έχει ενδείξεις ότι το VMRO-DPMNE άλλαξε στάση και είναι έτοιμο να στηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιτσκόσκι στέλνει μηνύματα ότι από εδώ και στο εξής θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα πρέπει να δούμε πόσο ανθεκτικά είναι αυτά τα μηνύματα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η εσωτερική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασταθής και ότι επικρατεί ακόμη πόλωση. Όμως, η στασιμότητα έχει αναμφίβολα ξεπεραστεί.» Οι εισηγητές επεσήμαναν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να οδηγήσει τα Σκόπια αυτόματα στην ΕΕ. Απαιτούνται ακόμη «πάρα πολλές» μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας ειδικών της ΕΕ για την πΓΔΜ, Ράινχαρντ Πρίμπε, «η ΕΕ θεωρεί τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα του κράτους δικαίου ως τα κεντρικά προβλήματα της χώρας, ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών. Η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα του κράτους δικαίου.» Το Βερολίνο πάντως είναι διατεθειμένο να βοηθήσει τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη» στέλνοντας γερμανούς ειδικούς», διαβεβαίωσε ο αρμόδιος για τα Βαλκάνια τμηματάρχης στην καγκελαρία, Ματίας Λιούτενμπεργκ. Όπως τόνισε ακόμη: «δεν θέλουμε μόνο η χώρα αυτή να παραμείνει πολιτικά σταθερή, αλλά θέλουμε να αναπτυχθεί και οικονομικά.» Προϋπόθεση όμως για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των πρεσβειών όλων των χωρών των Δ. Βαλκανίων, απασχόλησε και το θέμα των συνεπειών σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί τελικά σε ισχύ. Αν την ευθύνη για την αποτυχία τη φέρουν τα Σκόπια τότε είναι σίγουρο ότι μια ολόκληρη γενιά θα χάσει κάθε προοπτική ένταξης στην ΕΕ, εκτιμά ο Τόρστεν Φράι. Μια διαφορετική κατάσταση θα προέκυπτε αν η συμφωνία ναυαγήσει με ευθύνη των Αθηνών δήλωσε στην Deutsche Welle o εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα δυτικών Βαλκανίων: «Κατά την προσωπική μου γνώμη», δηλώνει ο κ. Φράι εννοώντας την Ελλάδα, «δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε με την πρακτική των τελευταίων 27 ετών, δηλαδή, μία και μοναδική χώρα να αποφασίζει για την ενταξιακή προοπτική μιας άλλης χώρας. Θα πρέπει να της ασκηθεί αυξημένη πίεση προκειμένου να επιτευχθεί λύση.» Με την άποψη ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να μην ασκήσει βέτο σε μια ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν διαφώνησε κανείς.

Για Ελλάδα

Στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Dlf) δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να μην έχουν τα προς το ζην». Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Όποιος θέλει να μάθει πόσο βαθιά είναι η απόγνωση για την πολιτική περικοπών πρέπει να ρωτήσει τους έλληνες συνταξιούχους. Ειδικά στην επαρχία το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περικόψει περισσότερο τις συντάξεις, δεν βοηθά τους περισσότερους συνταξιούχους». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ: «Το γεγονός ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν να επιβαρύνουν την επόμενη χρονιά ακόμη περισσότερο τους έλληνες συνταξιούχους, δεν μπορεί να καθησυχάσει πραγματικά τους ηλικιωμένους της χώρας. Αυτές τις μέρες είδε το φως της δημοσιότητας και μια ολλανδική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες που ζουν κυρίως στην επαρχία δεν μπορούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες». Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποσχεθεί σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους κάτι παραπάνω από ορισμένες μικρές ελαφρύνσεις. Ένα γκράφιτι στην Αθήνα συνοψίζει την ουσία με θλιβερό τρόπο: ‘Το παρελθόν διαγράφεται λαμπρό’».

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο για την υπόθεση της καθαρίστριας με το πλαστογραφημένο απολυτήριο δημοτικού. «Σε 15 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε καθαρίστρια στην Ελλάδα επειδή πριν από 20 χρόνια παραποίησε κάποιο στοιχείο σε απολυτήριο. Έντονη κριτική ασκούν οι πολίτες. Τώρα ένα δεύτερο δικαστήριο θα εξετάσει την απόφαση». Παρακάτω ο δημοσιογράφος εξηγεί για ποιο λόγο η δικαστική απόφαση προκάλεσε την αγανάκτηση των πολιτών: «Η ποινή φυλάκισης είναι δυσανάλογα μεγάλη. Παράλληλα οι επικριτές αναφέρονται και σε μια άλλη υπόθεση. Μόλις πριν λίγο καιρό μια γυναίκα από την Κρήτη κατηγορήθηκε στο δικαστήριο για παραποιημένο πανεπιστημιακό πτυχίο. Στη συνέχεια όχι μόνο αφέθηκε ελεύθερη, αλλά της επετράπη και να επιστρέψει στη θέση που είχε στο δημόσιο. Μετά την έντονη κριτική, το αθηναϊκό δικαστήριο που καταδίκασε την καθαρίστρια την άφησε και πάλι ελεύθερη την Τετάρτη – τουλάχιστον προσωρινά. Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ ο Άρειος Πάγος πρόκειται να επανεξετάσει την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της δίκης η γυναίκα αναφέρθηκε στους λόγους που την οδήγησαν τότε σ’ αυτή την πράξη: βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση γιατί έπρεπε να φροντίσει για τα δυο παιδιά και τον ανάπηρο άντρα της».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα