back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσία – Ουκρανία: η ένταση συνεχίζεται, σκυταλοδρομία δηλώσεων

Διαβάστε επίσης

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά το θερμό επεισόδιο στα στενά του Κερτς, όταν η ρωσική ακτοφυλακή αναχαίτισε 3 πλοιάρια του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, συνέλαβε τα μέλη των πληρωμάτων της, τραυματίζοντας ορισμένα από αυτά.
Η ανταλλαγή κατηγοριών, συνοδεύτηκε από μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας αναγκάστηκε να κηρύξει στις όμορες με τη Ρωσία περιοχές στρατιωτικό νόμο διάρκειας 30 ημερών, παρά το γεγονός ότι η χώρα του βρίσκεται, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο.
Στην διαμάχη έχουν εμπλακεί, με δηλώσεις προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες και οργανισμοί, οι οποίοι κάλεσαν τη Ρωσία να απελευθερώσει τους κρατούμενους ναυτικούς και να επιστρέψει τα πλοιάρια στη γειτονική χώρα.
Αντιδρώντας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες και «ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» ότι ανέχονται τα «καπρίτσια» του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την αψιμαχία στο στενά του Κέρτς «προβοκάτσια». Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη έπειτα από μια συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγνάσιο Κασίς, ο Λαβρόφ ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος Ρώσων υπηκόων. «Πιστεύω πως αντανακλούν την τάση της Ουάσινγκτον να είναι επιεικής ως προς όλες τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, ακόμη και να το υποκινεί σε προβοκατόρικες ενέργειες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός. «Αυτό είναι λυπηρό και ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε πρόσφατα για το θέμα αυτό: υπάρχουν πολλά γεγονότα που δείχνουν πως η Ουάσινγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έτοιμες να ανεχθούν το κάθε καπρίτσιο του καθεστώτος του Κιέβου», πρόσθεσε.
Την σκυτάλη των δηλώσεων όμως παρέλαβε επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι το μπλοκ «αναμένει από τη Ρωσία να εγγυηθεί το ανεμπόδιστο και ελεύθερο πέρασμα μέσα από το στενό του Κερτς προς και από τη Θάλασσα του Αζόφ, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «απογοητευμένη» από τη χρήση βίας που άσκησε η Ρωσία ενάντια σε ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό της Κυριακής «απαράδεκτο». «Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με άκρα αυτοσυγκράτηση για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», υπογράμμισε με ανακοίνωσή της. «Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε εντόνως από τη Ρωσία να απελευθερώσει άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση τα πλοία που συνέλαβε, το πλήρωμα και τον εξοπλισμό», συνέχισε.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η Ένωση δεν πρόκειται να ενεργήσει γρήγορα σε τυχόν επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας μετά το περιστατικό και την πιο έντονη κλιμάκωση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας μεταξύ το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Δηλώσεις Μέρκελ

Στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου αποσκοπούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όπως εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, με φόντο το θερμό επεισόδιο Μόσχας-Κιέβου στην θάλασσα του Αζόφ. «Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία απλά για να επιβάλλουμε κυρώσεις. Τις επιβάλλουμε για να ξεκαθαρίσουμε ότι χώρες, ακόμη και εκείνες που η εδαφική τους κατάσταση τις τοποθετεί κοντά στην Ρωσία, έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη τους. Αυτές είναι οι αρχές του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα της θάλασσας του Αζόφ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν στην διάρκεια της G20.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα