back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξέφραγο αμπέλι τα ενεχυροδανειστήρια – Η ΕΛΑΣ δίνει τις άδειες με ελάχιστες προϋποθέσεις

Διαβάστε επίσης

Σε ένα απολύτως σαθρό νομοθετικό πλαίσιο και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο λειτουργούν στη χώρα τα ενεχυροδανειστήρια καθώς οι προϋποθέσεις ίδρυσής τους είναι αυτές που προβλέπονται κατ ουσίαν σε απλή εμπορική δραστηριότητα ενώ ο έλεγχος επαφίεται στις αστυνομικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι από το 2010 τα ενεχυροδανειστήρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και παρά την εξάρθρωση εγκληματικών κυκλωμάτων κατά καιρούς η πολιτεία δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση ενίσχυση της εποπτείας της συγκεκριμένης δραστηριότητας ώστε να μην αποτελεί μέσο για τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων.

Ειδικότερα η λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων διέπεται από απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το Σεπτέμβριο του 2011 και όταν ήδη είχαν αρχίσει να ιδρύονται σωρηδόν ενεχυροδανειστήρια στη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι :

1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του αργυραμοιβού, πωλητή και αγοραστή μεταχειρισμένων αντικειμένων (παλαιοπώλη), και ενεχυροδανειστή υποχρεούνται να αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος τους στο Τμήμα Ασφαλείας και όπου δεν υπάρχει στο Αστυνομικό Τμήμα γενικής αρμοδιότητας της περιοχής όπου έχουν την επαγγελματική τους έδρα.

2. Από την υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι υπαίθριοι στάσιμοι αργυραμοιβοί και οι πλανόδιοι παλαιοπώλες του ν. 2323/1995 «Υπαίθριο εμπόριο και άλλες διατάξεις» (Α 145), ως ισχύει και της Κ1/2113 από 6.9.1995 απόφασης Υφυπουργού Εμπορίου (Β 786), ως ισχύει. Στην περίπτωση που οι ανωτέρω επαγγελματίες διατηρούν και κατάστημα υπόκειται στην υποχρέωση της παρ.1 του παρόντος άρθρου.

3. Η άσκηση του επαγγέλματος της παρ. 1 επιτρέπεται εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του,

β) δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για τα εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, προσβολών κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικών πράξεων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, απιστίας περί την υπηρεσία, παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων και της προφορικής συνομιλίας, κλοπής, ληστείας, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, δωροδοκίας ή δωροληψίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, λαθρεμπορίας, περί αρχαιοτήτων και περί όπλων και εκρηκτικών υλών, ανεξάρτητα αν η καταδίκη αυτή αναγράφεται ή όχι στο ποινικό Μητρώο του ενδιαφερομένου,

γ) δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε στερητική της ελευθερίας ποινή ανώτερη των έξι (6) μηνών για έγκλημα που τελέσθηκε με δόλο,

δ) δεν κρατείται προσωρινά ή δεν έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακούργημα ή για αδίκημα της περίπτωσης β ή δεν έχει καταδικασθεί έστω και με οριστική απόφαση για κακούργημα ή για αδίκημα της περίπτωσης β. Το κώλυμα αυτό ισχύει μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητη απαλλακτική απόφαση,

στ) δεν έχει στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων του, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρησή τους και

ζ) δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

4. Προκειμένου για ανώνυμες εταιρείες, οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται να συντρέχουν στο πρόσωπο ενός εκάστου των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων αυτών.

Προκειμένου για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και για ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες, οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο ενός εκάστου των εταίρων και διαχειριστών αυτών, καθώς και των μελών του Δ.Σ. Για κάθε αλλαγή της νομικής μορφής της εταιρείας απαιτείται νέα αναγγελία στην αστυνομική αρχή της παρ. 1.

5. Το κατάστημα δεν μπορεί να στεγάζεται σε οικεία ή διαμέρισμα.
Ουσιαστικά δηλαδή ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίγει ενεχυροδανειστήριο με ελάχιστες υποχρεώσεις όπως η τήρηση βιβίλων αγοραπωλησιών και ενεχύρων, αρμόδια για τη χορήγηση της άδεια είναι Αστυνομία .

Μάλιστα σε όσους είχε χορηγηθεί άδεια πριν την 1/09/2011 η άδεια διατηρήθηκε σε ισχύ.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα