back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φρ. Κουτεντάκης στον Αθήνα 9.84 για τις επιστροφές αναδρομικών: «Η συνταγματική τάξη πρέπει να τηρείται»

Διαβάστε επίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν όσους έχουν προσφύγει ζητώντας επιστροφές αναδρομικών βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή  «Στάση των 2», είπε χαρακτηριστικά:
“ Προφανώς η συνταγματική τάξη πρέπει να τηρείται. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που λέει ότι αν αυτό επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, τότε μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο, που δεν θα είναι διαχειρίσιμο, δημοσιονομικά δεν βγαίνει”.
Σχολιάζοντας το άρθρο του καθηγητή Πελαγίδη που ανέβηκε στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Brookings  για την υπερφορολόγηση, τόνισε ότι ναι μεν αυξήθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις, ωστόσο είμαστε κοντά στο μέσο όρο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στα υπερπλεονάσματα σε συνδυασμό με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, είπε χαρακτηριστικά: « Τα ληξιπρόθεσμα δεν δημιουργούν υπερπλεονάσματα. Κάθε υποχρέωση που δημιουργείται στο δημόσιο στη διάρκεια του έτους, είτε πληρωθεί, είτε όχι, καταγράφεται ως δαπάνη. Όπως προκύπτει και από έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ληξιπρόθεσμα που δημιουργούνται δεν αποδίδονται στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά σε προβλήματα διαδικαστικά και οργανωτικά».

Ο κ. Κουτεντάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τόνισε ότι επί της αρχής θα πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση στο Σύνταγμα, που να αφορά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύει και συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα – όπως είπε – οι λογαριασμοί των φορέων του δημόσιου τομέα να λαμβάνουν υπόψιν τους τις αρχές της χρηστής διαχείρισης και να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα