back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H Σύνοδος των G20

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, θα βρεθούν σήμερα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, με σειρά άλυτων ζητημάτων να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος γίνεται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής και τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Ο Μαουρίσιο Μάκρι

Οικοδεσπότης είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι.Η φετινή σύνοδος αναμενόταν να εξελιχθεί σε ένα «μεγάλο γεγονός» για τη χώρα που τη φιλοξενεί. Ο Μαουρίσιο Μάκρι ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα του είναι και πάλι έτοιμη να εξελιχθεί οικονομικά μέσω επενδύσεων.
Όταν εκλέχθηκε το 2015 ο Μάκρι είχε υποσχεθεί πως θα προωθούσε μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις επενδύσεις και τις αγορές προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση. Τρία χρόνια μετά όμως η ατζέντα είναι διαφορετική καθώς κυριαρχούν παγκοσμίως ο προστατευτισμός, ο λαϊκισμός και όχι η παγκοσμιοποίηση. Και ενώ τις επόμενες μέρες ο κ Μάκρι θέλει να δώσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους ηγέτες, η συγκυρία εντός της χώρας δεν τον ευνοεί. Ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά υψηλός, η ανάπτυξη περιορισμένη ενώ το πέσο έχει πέσει κατά πολύ με τη χώρα να έχει πάλι δανειστεί από το ΔΝΤ 57 δισ δολάρια ώστε να βγει από την κρίση. Δεν είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή για έναν πρόεδρο που επιδώκει την επανεκλογή του το 2019.

Επιπρόσθετα, το “κλίμα” που έχει δημιουργηθεί από τις αντίθετες στάσεις σε θέματα όπως το εμπόριο, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, έρχεται να οξυνθεί από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και την πρόσφατη ουκρανική κρίση που δοκιμάζει εκ νέου τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, αναμένεται να κυριαρχήσουν τις συνομιλίες.

O Τράμπ

Η τελική διακήρυξη της συνάντησης κορυφής της ομάδας των 20 αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, που ξεκινά σήμερα, θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, όταν ο πρόεδρος Τράμπ θα βρίσκεται πια στο δρόμο της επιστροφής για τη χώρα του. Η παρουσία του, έστω και για μια ημέρα, αναμένεται να επισκιάσει τις εργασίες της συνόδου.
Παρά τις επιδιώξεις των διοργανωτών, η εμπορική πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να μονοπωλήσει τη συνάντηση κορυφής. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι οι δασμοί και οι εμπορικές διενέξεις προκαλούν συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου. «Διαφαίνονται οι επιπτώσεις στην οικονομία που θα έχουν αυτά τα μέτρα», επισήμανε. «Στη χειρότερη περίπτωση θα καταγραφεί συρρίκνωση κατά 0.5% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η εκτίμησή μας, την οποία μοιραζόμαστε με όποιους ενδιαφέρονται για θέματα εμπορίου».

Η Μέρκελ

Μία περιπέτεια που οφείλεται σε βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους που θα μετέφερε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή, την αναγκάζει να φτάσει μετά την έναρξη των συνομιλιών σήμερα και να τροποποιήσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις της με τους ηγέτες ΗΠΑ, Κινας, Ρωσίας και Ινδίας.
Στο Μπουένος Άιρες, η καγκελάριος Μέρκελ και πολλοί άλλοι επιδιώκουν να υπερθεματίσουν για ένα δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο. Έτσι όπως εξελίσσονται όμως τα πράγματα, η συνάντηση των G20 θα μετατραπεί σε «Όλοι εναντίον του Τραμπ».
Από πλευράς ΕΕ, παραμένει αμφίβολο εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον αμερικανό πρόεδρο για θέματα εμπορίου που απασχολούν την Ένωση. Εκτός όμως από το «σόου Τραμπ», όπως ευρωπαίοι διπλωμάτες αποκαλούν το αναμενόμενο «θέαμα» γύρω από τον αμερικανό πρόεδρο, πολλές συζητήσεις θα γίνουν για θέματα όπως καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης για νέους και εργαζόμενους, ιδιαίτερα στην Αφρική στη βάση του «Συμφώνου για την Αφρική», που αποφασίστηκε πέρυσι στο Αμβούργο, στη συνάντηση των G20.
Βέβαια, ο Αργεντινός διπλωμάτης Πέδρο Βιλάγκρα Ντελγκάντο, που προετοίμασε την συνάντηση κορυφής με άλλους 19 συναδέλφους του, θεωρεί ότι το «Σύμφωνο για την Αφρική» θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στη Λατινική Αμερική.
«Θέλουμε να δείξουμε στην G20 την οπτική γωνία του Νότου, την προοπτική μιας χώρας που αναπτύσσεται διότι αυτό είμαστε, που καταγράφεται και στις προτεραιότητές μας». Οι Αργεντινοί διοργανωτές ελπίζουν ότι στο τέλος οι ηγέτες των 20 χωρών, που όλοι μαζί εκπροσωπούν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας, θα καταφέρουν, παρά τον Ντόναλντ Τραμπ, να έρθουν πιο κοντά.

Η Τερέζα Μέι

Η Μέι έχει πετάξει στο Μπουένος Άιρες με την ελπίδα να διασώσει τη διεθνή φήμη της συμφωνίας της Brexit. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής στο Μπουένος Άιρες, θα πραγματοποιήσει έξι διμερείς συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, αλλά όχι με τον Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος έχει επικρίνει την συμφωνία της Brexit και τους πιθανούς περιορισμούς για το μελλοντικό εμπόριο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεδομένης της παγωμένης κατάστασης των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Μόσχα και της διαίρεσης μεταξύ των ηγετών της G20 σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εισβολές της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης προς στη σύνοδο κορυφής, η Μέι είπε ότι το τελευταίο περιστατικό ήταν μέρος ενός σχεδίου ρωσικής συμπεριφοράς “και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ζητά κυρώσεις”.

Η δολοφονία Τζαμάλ Κασόγκι

Διεθνή συμμετοχή στις έρευνες για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, ζητά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θέμα που θα απασχολήσει την ομάδα των G20.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συζητήσουν το θέμα, στο περιθώριο της συνόδου.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαούριτσιο Μάκρι, ανέφερε ότι η δολοφονία θα είναι «στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών της συνόδου σήμερα και το Σάββατο και πιθανόν σε ευρύτερες συνομιλίες.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν
Στο Μπουένος Άιρες θα βρίσκεται και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, που αρκετοί θεωρούν ηθικό αυτουργό της αποτρόπαιας δολοφονίας, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, με τον Ντόναλντ Τράμπ να δηλώνει ότι τον πιστεύει.
Στο μεταξύ, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο Καναδάς, που συμμετέχει στη G20, ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους ή συνεργούς στο έγκλημα. Εκτός από «πάγωμα» των κεφαλαίων τους, οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν και απαγόρευση εισόδου στη χώρα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά σε ανακοίνωσή του.
Ο de facto ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου, γνωστός και ως MbS, θεωρείται ύποπτος για την εμπλοκή του στην οικτρή δολοφονία – και με μόνη εξαίρεση τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ένα από τα πιο σταθερά στηρίγματα του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, οι υπόλοιποι παγκόσμοι ηγέτες έχουν κρατήσει τις αποστάσεις τους από αυτόν.
Ο 33χρονος διάδοχος του θρόνου, έφτασε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την Τετάρτη ταξιδεύοντας από την Τυνησία, όπου η επίσημη επίσκεψή του εκεί, προκάλεσε διαδηλώσεις εναντίον του, με διαδηλωτές να τον αποκαλούν «δολοφόνο».

Ανάμεσα στους λίγους ηγέτες που έχουν ανακοινώσει ότι θα συναντηθούν με τον πρίγκιπα διάδοχο, είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και θα συζητήσουν τη δολοφονία Κασόγκι, αλλά ο «κύριος στόχος» της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις, οι πετρελαιαγορές και ο συριακός πόλεμος.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες «έτοιμος να συναντηθεί» με τον μπιν Σαλμάν με θέμα συζήτησης την Υεμένη, για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στην φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά της Τουρκίας, όπου διαπράχθηκε και η δολοφονία, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Sueffeutsche Zeitung, ότι ο MbS ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μια συνάντηση ενδέχεται να γίνει. Δεν έχει ληφθεί ακόμη μια τελική απόφαση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα μια ανώτερη τουρκική πολιτική πηγή, λίγο πριν την αναχώρηση Ερντογάν για την Αργεντινή.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει ακούσει την ηχητική καταγραφή του φόνου του Κασόγκι «επειδή δεν μιλάει αραβικά», είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση μεταξύ του MbS και του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα