back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαχανοντολμάδες με κιμά, ξαπλωτοί στον φούρνο

Διαβάστε επίσης

Επειδή με τους λαχανοντολμάδες δεν… το έχω, κάθε φορά που φτιάχνω βασανίζομαι, σκαρφίστηκα αυτή την πρόταση που είναι το κάτι άλλο… αυτό κι αν είναι ακούραστα!!!
Λαχανοντολμάδες ξαπλωτοί, σαν πίτα, σαν παστίτσιο, αλλά με φύλλα λάχανου, λοιπόν πάμε να τους φτιάξουμε…

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο λάχανο, μισό πακέτο ρύζι Καρολίνα, μισό κιλό κιμά, αλατοπίπερο, λίγο άνηθο ή μάραθο, ένα κύβο λαχανικών φρέσκο, σε μορφή ζελέ δηλαδή, μπαχάρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, λίγο κρασί και λίγο λάδι.
Λοιπόν…αρχικά βάζουμε το λάχανο να βράσει, αφού κάνουμε την τρύπα με το μαχαίρι στο κοτσάνι για να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα, για δέκα λεπτά περίπου, ανάλογα και με το λάχανο, μερικά είναι πολύ τρυφερά και φτάνουν τα δέκα λεπτά, αλλά τα πιο χοντρά και θέλουν λίγο ακόμα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά να τσιγαριστεί και τον σβήνουμε με το κρασί, μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, τον κύβο και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο, κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, ρίχνουμε μέσα και λίγο νερό από το βρασμένο λάχανο και αφήνουμε να βράσουν όλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το ρύζι όχι όμως να γίνει τελείως, θα τελειώσει μέσα στον φούρνο.

Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει η γέμισή μας, ανάβουμε τον φούρνο να προθερμαθεί και παίρνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, να προτιμήσετε σκεπαστό σκεύος, το λαδώνετε, στρώνετε από κάτω μερικά φύλλα, τρίβετε από πάνω λίγο πιπέρι και βάζετε ένα μέρος από την γέμιση, σκεπάζετε με φύλλα, πάλι πιπέρι, μετά γέμιση, πάλι σκεπάζετε με φύλλα, βάζετε την τελευταία γέμιση και σκεπάζετε με τα τελευταία φύλλα.

Ρίχνετε λίγο ακόμα νερό από το βρασμένο λάχανο, λίγο λάδι, τρίβετε λίγο πιπέρι, σκεπάζετε το σκεύος και μέσα στο φούρνο για ψήσιμο περίπου μισή ώρα και κάτι.
Λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο, βγάζετε το καπάκι για να πάρει από πάνω λίγο χρώμα και έτοιμο.

Σάλτσα αυγολέμονο
Σε μια κατσαρολίτσα, βάζετε δυο φλιτζάνια νερό που έχετε διαλύσει ένα κύβο λαχανικών, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό που ζεματίσαμε τα φύλλα του λάχανου, μόλις ζεσταθεί λίγο, όχι να βράσει, ρίχνουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χτυπητήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι πιπέρι και δυο κρόκους αυγών καλά χτυπημένους και συνεχίζουμε δυνατά να ανακατεύουμε, μέχρι ν αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας, να είναι ρευστή, τότε, βάζουμε μέσα και χυμό από δυο λεμόνια και ανακατεύουμε, στο τελείωμα, αν θέλετε βάζετε και μια μικρή κουταλιά βούτυρο για την γεύση…
Εγώ το συνόδευσα με λίγη φέτα η ανθότυρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα