back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποίηση on the road , οι «Αρχιτεκτονικές Ματιές» στην Αθήνα και η τέχνη της Τυπογραφίας το Σάββατο 1/12

Διαβάστε επίσης

Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 12.00, η Ποίηση on the road μας βρίσκει στον Σταθμό Ηλεκτρικού στον Πειραιά.

Μετά από την πανηγυρική έναρξη στο μετρό του Συντάγματος με τον Τίτο Πατρίκιο και τις αναγνώσεις στο λεωφορείο 040 Πειραιά-Σύνταγμα, αυτή τη φορά οι Αλέκος Λούντζης, Κάλλια Παπαδάκη, Λένα Καλλέργη και Παυλίνα Μάρβιν διαβάζουν τα ποιήματά τους στο Σταθμό Ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενώ τους συνοδεύει μουσικά η μπάντα του δήμου Πειραιά.

Επίσης το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, όπως και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, πραγματοποιούνται οι «Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη» με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ «Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών» του Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αφετηρία το κεντρικό κτήριο ΠΙΟΠ – οδός Αγγ. Γέροντα.

Η τέχνη της τυπογραφίας

Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα μέχρι και τον Απρίλιο 2019, κάνουμε «Επίσκεψη σε ένα εργαστήριο κλασικής τυπογραφίας» με τον Νίκο Βοζίκη: Από τους τελευταίους που ασχολείται με την κλασική τυπογραφία, ο Νίκος Βοζίκης μας υποδέχεται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στο χώρο του, εκεί όπου τυπώνει βιβλία με την τυποτεχνική της κλασικής τυπογραφίας και της χαρακτικής.

Ένας χώρος με το σύνολο σχεδόν των μητρών με τα τυπογραφικά στοιχεία, με μηχανές χύτευσης τυπογραφικών στοιχείων, με ξύλινες κάσες όπου γίνεται η στοιχειοθεσία των κειμένων στο χέρι, με επίπεδα πιεστήρια εκτύπωσης Ηeidelberg του προηγούμενου αιώνα, με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία και όλο το συμπληρωματικό τεχνικό υλικό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας έκδοσης. Συλλεκτικές εκδόσεις τυπωμένες σε ειδικά χαρτιά (βαμβακερά, χειροποίητα Ιαπωνίας & Ινδίας κ.ά.) που συνοδεύονται με χαρακτικά από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες (Τσόκλης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Αρφαράς κ.ά).

Διοργάνωση: Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και Εκδόσεις Διάττων. Χώρος: Τυπογραφείο Εκδόσεων Διάττων, Ζηνοδώρου 17, Κολωνός. Ώρα: 12:00-15:00.  Ελεύθερη συμμετοχή με δηλώσεις συμμετοχής στο 210-3722010.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα