back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

G20: Η υπόθεση Κασόγκι στο επίκεντρο των συζητήσεων χτες στην Αργεντινή

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου πραγματοποίησαν χτες την εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης κορυφής των G20, με κάθε είδους διαφωνίες στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Αργεντίνος ηγέτης, ο Μαουρίσιο Μακρί, δήλωσε ότι η λύση σε όλες τις διαφωνίες είναι ο “διάλογος, ο διάλογος και ο διάλογος” και έστειλε ένα σαφές μήνυμα κοινής ευθύνης προς όλους στο να βρεθούν λύσεις.

Τεράστιες διαφορές παραμένουν στα καίρια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο αλλά και η υπόθεση Κασόγκι.
Η ομάδα G20, αποτελούμενη από 19 πλέον πιο βιομηχανικές χώρες παγκοσμίως και την ΕΕ, αντιπροσωπεύει το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι συναντήσεις του, οι οποίες ξεκίνησαν το 2008, αποτελούν μια ευκαιρία για τα μέλη να αναπτύξουν παγκόσμιες πολιτικές για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων – αλλά πολλές από τις βασικές αποφάσεις λαμβάνονται σε τετ-α-τετ συναντήσεις.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είχε ήδη ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τα θέματα στην Ουκρανία.

Η Υπόθεση Κασόγκι

Χτες η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ότι πρέπει να αναλάβει δράση για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων συμβάντων όπως αυτό της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
«Η πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία να διασφαλιστεί ότι εκείνοι που ευθύνονται για τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι θα λογοδοτήσουν και ότι η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει δράση να οικοδομήσει εμπιστοσύνη ότι ένα τέτοιο οικτρό συμβάν δεν θα ξανασυμβεί» υπογράμμισε το πρωθυπουργικό γραφείο για τη συνάντησή της Τερέζα Μέι.

Εγκάρδιο ήταν το τετ- α- τετ που είχαν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Μπουένος Άιρες.
Οι δύο ηγέτες τράβηξαν την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωση για την όλο χαμόγελα συνάντησή τους και τη θερμή χειραψία που αντάλλαξαν. Πούτιν και Σαλμάν κάθισαν μαζί και συνέχισαν να γελάνε και να συνομιλούν, την ώρα που κατέφθαναν και οι υπόλοιποι ηγέτες.
Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε ένα σύντομο τετ-α-τετ πέντε λεπτών με τον πρίγκιπα, κατά τη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε πολύ συγκεκριμένα στην υπόθεση Κασόγκι.

Όμως, στην «οικογενειακή» αποτύπωση της συνόδου ο Σαλμάν εξοβελίστηκε στο άκρο της φωτογραφίας, φανερά απομονωμένος, στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη πριν λίγες βδομάδες.

Η Ιταλία

Στις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία, και ειδικότερα, στην δυνατότητα συμβιβασμού, με μερική αλλαγή του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με δηλώσεις του από το G20 του Μπουένος ‘Αιρες.
«Με την Ιταλία κάνουμε πρόοδο. Συνάντησα τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στις Βρυξέλλες και θα τον συναντήσω και πάλι εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει, πάντως, «να δραματοποιείται το ενδεχόμενο διαδικασίας για επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία, η ατμόσφαιρα είναι θετική. Είμαστε με την Ιταλία, αν η Ιταλία είναι με εμάς», είπε τέλος ο Γιούνκερ.
«Και εγώ είμαι αισιόδοξος. Διαφορετικά, δεν θα καθόμουν στο τραπέζι για διάλογο και δεν θα πήγαινα στις Βρυξέλλες», απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

 

“Αστακός” το Μπουένος Άιρες

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες για να διαδηλώσουν κατά των οικονομικών πολιτικών της G20, ωστόσο, είναι απίθανο να καταφέρουν να φθάσουν κοντά στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων που θα συνέλθουν για να συζητήσουν κυρίως το θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.
Αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριοφύλακες απέκλεισαν μια περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιμετρικά του παραποτάμιου συνεδριακού κέντρου Costa Salguero, όπου διεξάγεται η Σύνοδος.
Το Μπουένος Άιρες έχει αποκλειστεί και μοιάζει με φρούριο. Τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς έχουν ανασταλεί και εκατοντάδες διασταυρώσεις έχουν κλείσει με την αστυνομία να πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα και πεζούς. Η χθεσινή ημέρα κηρύχθηκε εθνική αργία για τις τράπεζες και η κυβέρνηση της χώρας είχε προτείνει στους πολίτες να φύγουν από την πόλη για τη Σύνοδο.

Οι εργασίες της σημερινής συνόδου ξεκινούν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώνονται το βράδυ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα