18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τελικό ανακοινωθέν G20: “Συναίνεση” στα εμπορικά θέματα, εκτός συμφωνίας οι ΗΠΑ για το Κλίμα

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα η διάσκεψη κορυφής των 20 βιομηχανικά «ισχυρών» του πλανήτη μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, τα κράτη μέλη της G20 “σημειώνουν τα υφιστάμενα εμπορικά προβλήματα” αλλά απέχουν από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.

Το ανακοινωθέν απαρτίζεται από 31 άρθρα και ένα παράρτημα, στο οποίο συγκαταλέγονται όλα τα έγγραφα που εγκρίθηκαν σε επίπεδο υπουργών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου, «οι συζητήσεις για το τελικό κείμενο ήταν δύσκολες, αλλά οι συμμετέχοντες κατάφεραν να φθάσουν σε συναίνεση».
Στο ανακοινωθέν οι ηγέτες τονίζουν  ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα “χάνει τους στόχους του” και “υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου”, στην διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι ΗΠΑ αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.

Εκτός της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή οι ΗΠΑ

Στο ανακοινωθέν, οι ηγέτες των G20 επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως μη αναστρέψιμη.

Όσον αφορά το κλίμα, τα κράτη μέλη της G20, με εξαίρεση πάλι τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, στο τελικό ανακοινωθέν.
Παρ’ ότι οι υπογράφοντες τη συμφωνία υπογραμμίζουν τον “μη αναστρέψιμο” χαρακτήρα του κλίματος στην τελική ανακοίνωση, οι ΗΠΑ υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο ότι απέρριψαν αυτό το κείμενο, αλλά δηλώνουν ότι δεσμεύονται υπέρ της “οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον”.
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία αντανακλά μία κοινή αλλά ετεροβαρής ευθύνη, στο πλαίσιο των διαφορετικών εθνικών συνθηκών» τονίζουν παράλληλα.
Στο τελικό κείμενο βέβαια, περιλαμβάνεται και η απόφαση των ΗΠΑ να μην εφαρμόσουν τη Συμφωνία, όπως είχε διατυπωθεί και τους προηγούμενους μήνες από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντων αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η ουκρανική κρίση ήταν σίγουρα το μεγαλύτερο γεγονός της συνάντησης των ηγετών της G20 . Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε την προσοχή που θα ήθελε από τους ηγέτες των άλλων χωρών καθώς το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο Πούτιν και οι κινήσεις της Μόσχας στην Κριμαία.

Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας, οι 20 ηγέτες εκφράζουν την προσήλωσή τους και την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων και των ροών χρηματοδότησης προς αυτές.
«Θα επιταχύνουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης των οργανώσεων και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Καλούμε την ψηφιακή βιομηχανία να εργαστεί μαζί μας, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αξιοποίησης του διαδικτύου και των social media ως μέσο τρομοκρατικών επιδιώξεων».
Παράλληλα, στο ανακοινωθέν «ανανεώνεται η δέσμευση για κοινή εργασία, ως προς τη βελτίωση των διεθνών κανόνων, οι οποίοι αφορούν την ικανότητα αποτελεσματικής απάντησης στις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις».

Μεταναστευτική κρίση

Τέλος, ειδική μνεία έγινε στη μεταναστευτική κρίση, με τις 20 ισχυρότερες χώρες να εστιάζουν στη σημασία της κοινής δράσης για τη διευθέτηση των πηγών του προβλήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα