back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη σύσκεψη στο Ελιζέ

Διαβάστε επίσης

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι υπουργοί του, δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά την σημερινή κυβερνητική σύσκεψη μετά τις χθεσινές ταραχές στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγή των Ηλυσίων Πεδίων.

Η ίδια πηγή είπε ότι συζήτησαν την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων.Η προεδρία ωστόσο ανακοίνωσε, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα κάνει δηλώσεις σε αυτήν την φάση.

Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές για να μην επαναληφθούν οι χθεσινές απίστευτες σκηνές βίας που έζησε το Παρίσι, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Europe 1 ο εκπρόσωπος τύπου Μπενζαμάν Γκριβό.

Το θέμα μίας πιθανής κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «δεν αναφέρθηκε» στη διάρκεια της σύσκεψης στο Ελιζέ, δήλωσε πηγή της Προεδρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο σε πηγές του Ελιζέ, αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης ο Μακρόν επέμεινε ότι όλες οι πράξεις βίας πρέπει να κριθούν από την δικαιοσύνη.

“Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε”, είπε ο Γκριβό στην τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί ενώ αποκάλυψε ότι “ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ανέφερε ακόμα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Σήμερα το πρωί, θα υπάρξει έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ με την συμμετοχή του Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ “αφενός για να γίνει ο επίσημος απολογισμός της χθεσινής ημέρας και αφετέρου για να δούμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε”, εξήγησε ο Γκριβό.

“Δεν γίνεται αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε Σάββατο, δεν γίνεται να υπάρχει αυτό το τελετουργικό, αυτό το ραντεβού βίας στους δρόμους της πρωτεύουσας”, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 13.30 η έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν. Συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, ο υφυπουργός Λοράν Νινέζ καθώς και ο υπουργός Οικολογίας Φρανσουά Ντε Ρουζί.

Στην εφημερίδα Journal de Dimanche δημοσιεύεται σήμερα μία επιστολή μίας συλλογικότητας των «κίτρινων γιλέκων» που καταδικάζει «κάθε μορφή βίας», διευκρινίζει για άλλη μία φορά τα αιτήματα του κινήματος ενώ δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού για συνάντηση και διάλογο.

Μιλώντας στο France 3 η Μαρίν Λε Πεν ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την άμεση διεξαγωγή εκλογών για να βγει η χώρα “από τα πάνω” από την “πολιτική κρίση που έχουν προκαλέσει τα κίτρινα γιλέκα”. “Δεν βλέπω άλλο τρόπο εκτός από την επιστροφή στις κάλπες”, δήλωσε.

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας μόλις δήλωσε σε συνέντευξή του στο BFMTV ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και κάλεσε τους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών να την στηρίξουν. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν συμμετείχε χθές στις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων από την Μασσαλία, που είναι η εκλογική του περιφέρεια.

Ένας οδηγός έχασε τη ζωή του χθες βράδυ στην πόλη Αρλ σε καραμπόλα που σημειώθηκε εξαιτίας οδοφράγματος που είχαν στήσει οι διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων σε επαρχιακό δρόμο. Ο άντρας σκοτώθηκε επί τόπου και είναι το τρίτο θύμα που καταγράφεται στη διάρκεια των τριών εβδομάδων που διαρκούν οι διαδηλώσεις.

Να σημειώσουμε ότι μόλις σήμερα το πρωί η γαλλική αστυνομία δημοσίευσε τον τελικό απολογισμό των χθεσινών επεισοδίων με τους τραυματίες να φτάνουν τους 133 (εκ των οποίων 23 αστυνομικοί) και τις προσαγωγές 412 με 378 από αυτές να έχουν ήδη μετατραπεί σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία που έδωσε μόλις στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν 136.000 κίτρινα γιλέκα σε όλη τη Γαλλία, ενώ το προηγούμενο Σάββατο δεν ξεπέρασαν τους 106.301. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 263.

Στην Τουλούζη

57 άτομα (εκ των οποίων 48 αστυνομικοί) τραυματίστηκαν χθές βράδυ στα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά την διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων στην Τουλούζη. Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας ήταν πολύ έντονες και κράτησαν πολλές ώρες. Οι 5 αστυνομικοί νοσηλεύονται ακόμα.

 

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα