back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άκαρπες οι συναντήσεις του Γάλλου πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διαβάστε επίσης

Ο Εντουάρ Φιλίπ ξεκίνησε σήμερα από το πρωί σειρά επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των βίαιων επεισοδίων το Σάββατο στο Παρίσι.

Καθώς τα “κίτρινα γιλέκα” απειλούν με ένα νέο, τέταρτο ραντεβού, το Σάββατο στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο. Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός συνάντησε σήμερα διαδοχικά τους επικεφαλής των κομμάτων, και αύριο αναμένεται να συζητήσει με τους εκπροσώπους του κινήματος.

Η αντιπολίτευση εμφανίζεται στο σύνολό της αντίθετη με την κυβέρνηση, ωστόσο αδυνατεί να βρει μία κοινή γραμμή για να εκφράσει την αντίθεσή της αυτήν. Δεν φαίνεται όμως να είναι το μόνο που την δυσκολεύει, καθώς είναι προφανές ότι αδυνατεί να καθορίσει και την στάση της απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα”. Και όλα αυτά την στιγμή που, με βάση σημερινή δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Γάλλων στηρίζει τις κινητοποιήσεις, αν και διαφωνεί με τις εκδηλώσεις βίας.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φίλιπ, δήλωσε ότι “ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει σιωπηλός, πρέπει να δώσει τον λόγο στους Γάλλους και για τον λόγο αυτόν να οργανώσει ένα δημοψήφισμα”. “Δεν είναι πια ώρα για συζητήσεις, είναι ώρα για πράξεις”, συμπλήρωσε ο Λοράν Βοκιέ.

O Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, εξερχόμενος από το Ματινιόν, ζήτησε την επαναφορά της εισφοράς αλληλεγγύης που θα βασίζεται στην περιουσία των πολιτών προς όφελος των οικονομικά αδύναμων. Τόνισε επίσης ότι το κόμμα του θα στηρίζει την πρόταση μομφής του κομμουνιστικού κόμματος αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στρατηγική και δεν παγώσει την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λε Πεν, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο) δήλωσε πως προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι “μένουν μόνο λίγες ώρες για να μπει τέλος στην στρατηγική σύγκρουσης που έχει επιλέξει ο Μακρόν εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες”. Παράλληλα, ζήτησε από τον Φιλίπ να ανακοινώσει αμέσως την κατάργηση των φόρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν.

“Από την αρχή, έχουμε την αίσθηση ότι ο φόρος των καυσίμων  επιβαρύνει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.  Το ζήτημα της σχέσης μεταξύ δαπανηρής ζωής και πράσινης ζωής πρέπει τελικά να παντρευτεί, γι ‘αυτό ζητάμε μέτρα ελάφρυνσης”, τόνισε ο γραμματέας  των Πρασίνων (Europe-Ecology-The-Greens), Ντέιβιντ Κόμραντ μετά την συζήτηση που είχε με τον Γάλλο Πρωθυπουργό.

Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, ο Νικολά Ντιπόν Ενιάν, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Debout la France, έμεινε μόλις δύο λεπτά λεπτά μέσα στο Ματινιόν.”Του ζήτησα να κινηματογραφηθεί και να μεταδοθεί ζωντανά μέσω ίντερνετ η συζήτησή μας αλλά αρνήθηκε”, είπε στους δημοσιογράφους αποχωρώντας. Κατήγγειλε δε την όλη διαδικασία κάνοντας λόγο για “κουβέντες του σαλονιού” που δεν ικανοποιούν τον λαό.

Ο Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει το ταξίδι του στη Σερβία

Η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι μελετά την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού του Μακρόν στην Σερβία εξαιτίας της κρίσης με τα “κίτρινα γιλέκα”. Η τελική απόφαση για το ταξίδι αυτό, καθώς και άλλες συναντήσεις που είχε στην ατζέντα του ο πρόεδρος για αύριο και μεθαύριο, θα ανακοινωθεί αργότερα το βράδυ.

Συμβολικό γεύμα Μακρόν – αστυνομικών

Όπως αποκάλυψε το BFMTV, ο Εμανουέλ Μακρόν γευμάτισε νωρίτερα σε εστιατόριο μαζί με τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που είχαν αναλάβει την ασφάλεια της πόλης των ώρα των διαδηλώσεων. Παρόντες και ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών καθώς και ο Αστυνομικός Διευθυντής της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το κόστος των επεισοδίων

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό σε δηλώσεις της νωρίτερα σήμερα, εκτίμησε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι το Σάββατο είναι περίπου τρία με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός όμως από τους αριθμούς, υπάρχει και το ανθρώπινο κόστος που ούτε υπολογίζεται, ούτε αποζημιώνεται. Μετά από την είδηση για τους δεκάδες τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς, μία άλλη τραγική είδηση έγινε γνωστή σήμερα. Μία γυναίκα 80 ετών έχασε τη ζωή της από θραύσματα δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν στο εσωτερικό του διαμερίσματός της, κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στη Μασσαλία. Τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι το Σάββατο, νοσηλεύτηκε και άφησε την τελευταία της πνοή εχθές. Πρόκειται για το τέταρτο θύμα που έχει καταγραφεί στις τρεις εβδομάδες των κινητοποιήσεων.

Η Πάμελα Άντερσον καταγγέλλει τη “θεσμική βία των ελίτ”

Η Καναδή σταρ Πάμελα Άντερσον καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της “θεσμικής βίας των ελίτ” στη Γαλλία και σε όλον τον κόσμο, με αφορμή τα επεισόδια που αμαύρωσαν τις κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων” το Σαββατοκύριακο.

“Καταφρονώ τη βία… Όμως τι είναι η βία όλων αυτών των ανθρώπων, αυτά τα πολυτελή καμένα αυτοκίνητα, σε σύγκριση με τη θεσμική βία των γαλλικών (και των παγκόσμιων) ελίτ;” έγραψε στο Twitter η πρωταγωνίστρια της σειράς “Μπέιγουοτς”.

Η Άντερσον ζει σήμερα στη Μασσαλία με τον ποδοσφαιριστή Αντίλ Ραμί.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα