back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Ο Πρωθυπουργός συναντά τα “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ξεκινά από σήμερα σειρά επαφών, με φόντο τα επεισόδια του Σαββάτου στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Μπενζαμίν Γκριβό, ο Εντουάρ Φιλίπ θα δεχτεί σήμερα τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αύριο, τους εκπροσώπους του κινήματος των κίτρινων γιλέκων.

Παρά τις έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν εχθές από το πρωί, στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη δεν συζητήθηκε καθόλου μία πιθανή κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως διαβεβαίωσαν πηγές της Προεδρίας. Η φήμη είχε ξεκινήσει μετά από την πρωινή συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα αυτή η έκτακτη σύσκεψη υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Στην ίδια συνέντευξη, αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ έχει αναφέρει και το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Γαλλία σε “καθεστώς έκτακτης ανάγκης”.

Συνάντηση στο Ματινιόν

Αυτό που ζήτησε ο Μακρόν από τον πρωθυπουργό του όμως, ήταν να δεχτεί τους επικεφαλής των κομμάτων της Βουλής όπως επίσης και τους εκπροσώπους των διαδηλωτών. Από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περάσουν τις πόρτες του Ματινιόν σήμερα ο Νικολά Ντιπόν Ενιάν, ο Γενικός Γραμματέας των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, ο Μπενουά Αμόν, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν, ο Φλοριάν Φιλιπό, ηγέτης του κόμματος “Οι Πατριώτες” και ο Λοράν Βοκιέ, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.

Στηρίζουν τα “κίτρινα γιλέκα” οι Γάλλοι

Στο μεταξύ, μία νέα δημοσκόπηση είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία το 72% των Γάλλων εξακολουθεί να στηρίζει το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά τα επεισόδια που σημάδεψαν τις διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Παρίσι. Για αυτό και πάνω από 8 στους 10 φαίνονται να καταδικάζουν τις εκδηλώσεις βίας. Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του Μακρόν, το 90% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα