back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κατρούγκαλος: «Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπων»

Διαβάστε επίσης

“Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπων” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρουγκαλος σχολιάζοντας την εν εξελίξει κοινοβουλευτικη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σημειώνοντας πάντως ότι η Αθήνα σέβεται την ύψιστη έκφραση λαϊκής κυριαρχίας στη γειτονική χώρα και για τον λόγο αυτό δεν θα τοποθετηθεί επί των τροπολογιών προτού ολοκληρωθεί η σχετικη διαδικασία.

Ο κ Κατρουγκαλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ενώ ξεκαθαρίζει πως η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί συμπληρωματικη δήλωση στη Συμφωνία προκειμένου να ξεκαθαριστεί η αναφορά σε “μακεδονικό λαο” του άρθρου 49, όπως έχει αφήσει ανοιχτό ως ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός της γείτονος, καθώς δεν θα “επιτρέψει περιεχόμενο αμφιβολίας στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά”.

Σε ο,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπαρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε ο,τι αφορά τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις των μαθητών ο κ Κατρουγκαλος ειπε ότι οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν λόγο, όμως να είναι ενημερωμένοι και πως δεν πρέπει να “μπει το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού στα σχολεία”. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ αύριο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής»

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας φερόμενες ως δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ περί “Μακεδόνων του Αιγαιου”.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως δεν έχει στην κατοχή του το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων Ζάεφ ωστόσο παρέπεμψε στο άρθρο 4 Παρ 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών που ορίζει ότι “έκαστο μέρος δεσμεύεται δια της παρούσης και επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο Σύνταγμα του όπως ισχύει σήμερα και θα τροποποιηθεί στο μέλλον μπορεί ή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους σε οποιαδήποτε μορφή περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων των οιονδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του”. Επίσης ο κ Κατρουγκαλος είπε πως η Συμφωνία είναι σαφής και ως προς τη γλώσσα που προσδιορίζεται σαφώς ως σλαβική.

Αντιδράσεις κομμάτων

Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στη χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες, τονίζει η ΝΔ, κάνοντας λόγο για “προκλητική αφωνία” του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.
“Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα , «Ιστορική» η συμφωνία σας», σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα