back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό», δηλώνει στο ΑΠΕ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει του σημερινού Eurogroup.

«Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια άλλη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ», σημειώνει ο Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «πολύ σημαντικό», καθώς η Ελλάδα όχι μόνο θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά και με τρόπο που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις σχολίασε: «Υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων – επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης». «Η Επιτροπή έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι αυτές οι πρόσθετες περικοπές δεν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και είναι πλέον σαφές ότι δεν χρειάζονται επίσης για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους», είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «τόσο μη αναγκαίο όσο και ανεπιθύμητο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το Eurogroup θα υποστηρίξει σήμερα αυτή τη θέση».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ένα σημαντικό ζητήματα για την ελλάδα θα είναι και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η συζήτηση για τη χώρα μας δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του 2019.

Στο επίκεντρο η Ιταλική οικονομία

Στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup θα βρεθεί η Ιταλία, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.

Την υποστήριξή τους στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, εξέφρασαν με κοινό ανακοινωθέν τους οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο. «Mε την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος. H κυβέρνηση στοχεύει στη στήριξη όσων πολιτών έμειναν πίσω, όπως και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», αναφέρουν μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας θα παρουσιάσουν το περίγραμμα της πρότασής τους για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στο μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ιδέας όλα τα έσοδα από τον νέο φόρο να διατίθενται στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι ένα μέρος του θα μπορούσε επίσης να διατίθεται στον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το ΔΝΤ, για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα