back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Spiegel: Ο Φρίντριχ Μερτς μιλά για Σόιμπλε και καγκελαρία

Διαβάστε επίσης

“Ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, τεράστιες διαφωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα δεν συμφωνούσε μαζί της πάντα ούτε στην χάραξη της προσφυγικής πολιτικής. Τέτοιες ώρες δεν μπορεί παρά να φλέρταρε με την ιδέα να αναλάβει ο ίδιος την καγκελαρία”, εκτιμά το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση.

Αυτό το σενάριο επιβεβαίωνει ως έναν βαθμό ο Φρίντριχ Μερτς, ένα από τα δύο φαβορί για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, σε συμπαραγωγή της δημόσιας Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR) και του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD, που τιτλοφορείται “Ο Αγώνας για την Εξουσία – Ποιος θα διαδεχθεί την Μέρκελ” και θα προβληθεί απόψε 21.15 ώρα Ελλάδος.

“Εάν προκύψει η ανάγκη θα μπορούσα να αναλάβω την καγκελαρία, αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται”

Στο εν λόγω αφιέρωμα, ο Μερτς αναφέρει ότι αρκετές φορές είχε συζητήσει με τον νυν πρόεδρο του Μπούντεσταγκ το ενδεχόμενο ανάληψης της καγκελαρίας, παραδεχόμενος βέβαια ότι, δεδομένων των συνθηκών, ήταν αναμενόμενο να εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

“Φυσικά συζητούσαμε κατά καιρούς αυτό το θέμα και μου είχε απαντήσει: ‘Εάν προκύψει αυτή η ανάγκη, θα πρέπει να μπορώ να βασιστώ σε εσένα. Αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται’”, δηλώνει ο Μερτς στην συνέντευξη, σύμφωνα με το Spiegel.

“Ζήτησα την συμβουλή του Σόιμπλε αλλά δεν μου την έδωσε”

Βέβαια, σε αυτή την συνέντευξη δεν ανακαλύπτεται η πυρίτιδα. Η καλή σχέση και η συναντίληψη των δύο αδρών σε πολλά ζητήματα δεν ήταν ποτέ κρυφή. “Μοιραζόμαστε την ανησυχία για την ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία”, επισημαίνει ο Μερτς και συμπληρώνει: “Και οι δύο πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να έχει αποτραπεί η ενδυνάμωσή της σε τέτοιο βαθμό”, άποψη που ο υποψήφιος για την προεδρία της CDU έχει υποστηρίξει πολλάκις στα περιφερειακά συνέδρια στο πλαίσιο της εκστρατείας του, ενόψει του συνεδρίου που την Παρασκευή θα αναδείξει τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείς έαν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του έχει δώσει συμβουλές ενόψει εσωκομματικών εκλογών, ο Μερτς απαντά: “Του ζήτησα να με συμβουλεύσει τί πρέπει να κάνω στην παρούσα συγκυρία, αλλά εκείνος δεν το έκανε”. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συμμετέχει στο αφιέρωμα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα