back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ το τραπεζικό φέσι της Χαλυβουργικής

Διαβάστε επίσης

Στην αγορά ήταν κοινό μυστικό ότι η Χαλυβουργική εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχει ουσιαστικά σταματήσει την παραγωγική της λειτουργία και τα αποθέματά της είχαν διαμορφωθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Και δεν αποτελεί έκπληξη ούτε η εντολή της ΔΕΗ να διακοπεί το ρεύμα, ούτε η καταγγελία των δανείων της εταιρίας από τις τράπεζες.

Η έκπληξη ήταν πως τόσον καιρό οι τράπεζες δεν είχαν καταγγείλει τα δάνεια της εταιρίας που ξεπερνούν τα 410 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συγκεντρωμένο σε δύο τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν προσημειώσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα ποσά δανείων δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις. Ο δανεισμός είχε ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμος εδώ και περισσότερο από ένα έτος

Η εταιρία φαίνεται να κάνει μικρές αυξήσεις κεφαλαίου της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ και το 2016 και το 2017 οι οποίες προφανώς εξασφάλιζαν τα ελάχιστα για την υπολειτουργία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ισολογισμοί έχουν να δημοσιευτούν από το 2015 όπου και εκεί η κατάσταση εμφανίζεται τραγική για την εν λόγω βιομηχανία αλλά και δείχνει την ασυδοσία που υπάρχει με τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων και την ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων αλλά και του ΓΕΜΗ.

Η Χαλυβουργική στην κατάσταση που έχει περιέλθει προκειμένου να επιβιώσει χρειάζεται αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων Ευρώ. Και η εικόνα ακόμα και του 2015 που έχει επιδεινωθεί σήμερα είναι απολύτως ενδεικτική. Η εταιρία είχε τζίρο μόλις 16,8 εκατ. ευρώ και ζημία μετά φόρων 35 εκατ. ευρώ ενώ το 2014 ο τζίρος ήταν ελαφρώς χαμηλότερος και οι ζημίες 36 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε δύο μόλις χρόνια είχαν εξαφανιστεί 70 εκατ. ευρώ κεφαλαίων και η καθαρή θέση είχε εκμηδενιστεί.

Και αυτό την ώρα που ο μέτοχος το 2015 έβαλε 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων όμως άμεση ενίσχυση ήταν τα 6,8 εκ ευρώ και τα υπόλοιπα κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και εξόφληση τράπεζας του εξωτερικού!!!

Το 2016 τράπεζες και μέτοχοι είχαν συμφωνήσει να βάλουν από 10 εκατ. ευρώ ώστε η εταιρία να λειτουργεί έως το καλοκαίρι του 2017 και οι μέτοχοι είχαν βάλει στην εταιρία 3,7 εκατ. ευρώ με άγνωστο τι απέγινε με τα υπόλοιπα ποσά.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα