back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αναδίπλωση πΓΔΜ για το θέμα των «Μακεδόνων του Αιγαίου»

Διαβάστε επίσης

«Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ότι το θέμα που αφορά ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής υπόθεσης και πολιτικής» τόνισε σε νέα ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιακόφσκι, μετά την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την έμμεση αναφορά του Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο της γείτονος σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται στη μακεδονική γλώσσα, εφόσον το επιθυμούν στο μέλλον.

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ δεσμεύεται πλήρως σε μια πολιτική προσέγγιση συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες στη Βαλκανική και παράλληλα στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας. Λυπούμαστε αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά με τρόπο διαφορετικό» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μποσνιακόφσκι παράλληλα ωστόσο σημείωσε ότι «θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών ορίζει ότι δεσμευόμαστε να μην εμπλακούμε σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας περιλαμβανομένης και της προστασίας οιωνδήποτε ατόμων που δεν είναι πολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αντιληπτό ότι πολιτικές που αφορούν τη γλώσσα και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Ως χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ε.Ε αντιλαμβανόμαστε ότι οι χώρες φροντίζουν τους πολίτες τους και οι χώρες των Βαλκανίων δεν έχουν καμία ανάμειξη σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα» σημείωσε ο κ. Μποσνιακόφσκι. «Δεσμευόμαστε πλήρως στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και οι ανακοινώσεις μας γίνονται καλή τη πίστει για να στηριχθεί η συμφωνία» είπε.

Το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ νωρίτερα έγινε γνωστό ότι υπήρξε παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς προς την κυβέρνηση Ζάεφ να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα