back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αναστέλλεται έως το τέλος του 2019 ο φόρος υπεραξίας

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής κτηματαγοράς, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς εξετάζει το σενάριο να «παγώσει» για ακόμη έναν χρόνο, ώς το τέλος του 2019, την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό ,η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα αναστέλλει την εφαρμογή του φόρου ώς την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων έχει θεσμοθετηθεί από το 2014, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε λαμβάνοντας διαδοχικές αναβολές.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δεδομένη ακόμη μία αναβολή, ώστε να ισχυροποιηθεί η ζήτηση στην αγορά των ακινήτων που τα προηγούμενα χρόνια δέχτηκε μεγάλες πιέσεις, ενώ από τα νέα συμβόλαια μεταβίβασης θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη και για τα κρατικά ταμεία.

Γεγονός είναι πάντως ότι υπάρχει αντιστροφή του κλίματος με την εικόνα στον κλάδο να είναι πολύ διαφορετική.

«Τσίμπησαν» οι τιμές των ακινήτων

Στο τρίτο τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων, μετά τη μικρή πτώση (1%) που είχαν παρουσιάσει το 2017, «τσίμπησαν» κατά 2,5% λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η αγορά ακινήτων στο τρίτο τρίμηνο κατέγραψε άνοδο 3,7% και 1,9% αντίστοιχα, ενώ στα υπόλοιπα αστικά κέντρα 1,2% και στην υπόλοιπη χώρα 1,6%.

Υπενθυμίζεται πως ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος διακρατήσει το προς πώληση ακίνητο για περισσότερα από πέντε έτη, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

Επίσης όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους προ του 1995 απαλλάσσονται του φόρου.

Η τελική υπεραξία, επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος, προσδιορίζεται βάσει ποσοστιαίων συντελεστών απομείωσης.

Οι τελευταίοι κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25).

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα