back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ιταλία προχωρά σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2019

Διαβάστε επίσης

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σημερα ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ περιμένει συγκεκριμένες και “αξιόπιστες” κινήσεις από την Ιταλία για την αναθεώρηση του σχεδίου προϋπολογισμού του για το 2019, που τώρα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Όπως είπε, οι συνομιλίες με τη Ρώμη προχωρούν σε έντονους ρυθμούς, αλλά τόνισε ότι η Επιτροπή «περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες». «Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις που πρέπει να είναι αξιόπιστες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επεκτατικός προϋπολογισμός της Ιταλίας στοχεύει σε υψηλότερες δαπάνες για τις συντάξεις και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στις δημοσιονομικές πολιτικές που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είναι συμβατές με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

“Δεν αμφισβητούμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η επιλογή είναι της ιταλικής κυβέρνησης που κάνει τις δικές της πολιτικές επιλογές”, είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα είπε ότι τις επόμενες ώρες θα καταθέσει η χώρα του αναθεωρημένο προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει μειωμένο δημόσιο χρέος από ότι το προσχέδιο, αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Xωρίς ενστάσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών εγκρίθηκαν οι γνωματεύσεις της Κομισιόν χτες, επί των προσχεδίων των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Η επίσημη έγκριση αποτελεί επίσημη διαδικασία του ECOFIN, εξάλλου τη σχετική προετοιμασία ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα η EFC (οικονομική και νομισματική επιτροπή, το αντίστοιχο του EWG για το ECOFIN).
Ειδικά για την περίπτωση της Ιταλίας, που αποτελεί και τη χώρα με τη μεγαλύτερη απόκλιση, το Eurogroup αναμένεται να απευθύνει νέα έκκληση για “συνεννόηση” με την Κομισιόν, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η επόμενη ημερομηνία “σταθμός” για την Ιταλική υπόθεση είναι η 19η Δεκεμβρίου (η τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα