back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο ΣτΕ η κόντρα Ελληνικός Χρυσός – ΥΠΕΝ

Διαβάστε επίσης

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ Ελληνικός Χρυσός- κυβέρνησης αναμένεται την Τετάρτη καθώς 6 υποθέσεις που αφορούν στην κόντρα των δυο πλευρών, έχει οριστεί να συζητηθούν από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας.

Στις πέντε υποθέσεις προσφεύγουσα είναι η Ελληνικός Χρυσός κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε μία είναι πολίτες της Χαλκιδικής, πάλι κατά του ΥΠΕΝ.

Οι προσφυγές αφορούν μεταξύ άλλων αίτηση ακύρωσης της Ελληνικός Χρυσός κατά της από 2/11/2016 απόφασης απόρριψης της αίτησης θεραπείας για το ζήτημα της μεταλλουργίας («απόφαση Σκουρλέτη»)΄, αίτηση περί χορήγησης τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, αίτηση περί παράτασης της ισχύος της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών και αίτηση πολιτών για την ακύρωση της προσωρινής έγκρισης απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.

Η αναβολή πάντως θεωρείται δεδομένη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να παρατείνει ακόμη περισσότερο το θρίλερ σχετικά με το μέλλον της επένδυσης αλλά και την παραμονή ή μη της Eldoraldo Gold επί ελληνικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία έχει αποστείλει εξώδικο, τον περασμένο Αύγουστο, προς την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, με το οποίο ζητά αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση της ζημιάς που -όπως υποστηρίζει- υπέστη εξαιτίας των καθυστερήσεων και αναμένει την απάντηση.

Η βασική εκκρεμότητα αφορά την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, με την κυβέρνηση να επιζητεί διασφαλίσεις ότι η επένδυση θα γίνει, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία από την παραγωγή μεταλλευμάτων στη χώρα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα