back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Ξεφουσκώνει» η πολυδιαφημισμένη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού

Διαβάστε επίσης

Σε φιάσκο φαίνεται να οδηγείται η πολυδιαφημισμένη υπόθεση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπορίας χρυσού. Οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση καταθέτουν αιτήματα αποφυλάκισης, που προοιωνίζονται ντόμινο εξελίξεων.

Σύμφωνα πληροφορίες το σκηνικό της υπόθεσης άρχισε να αλλάζει μετά τη διαβίβαση στην ανακρίτρια εγγράφου από τηνΑνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αδικήματα τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι συνήγοροι υπεράσπισης καταθέτουν αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης, ενώ δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι, και αυτεπαγγέλτως η ανακρίτρια, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάξεων, που θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση των κατηγορούμενων.

Σημειώνεται ότι, χθες 23 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην δεύτερη οργάνωση για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στον φερόμενο ως αρχηγό της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης και στον αστυνομικό που εμφανίζεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία να ενημερώνει τον ενεχυροδανειστή για τις κινήσεις της αστυνομίας επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Στους υπόλοιπους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ σε δύο κατηγορούμενους τουρκικής καταγωγής επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 500 ευρώ.

Μετά το τέλος των απολογιών, από τους συνολικά 63 κατηγορούμενους προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 8.

Εξάλλου, τη νομική άποψη ότι δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας χρυσού, επικαλούμενος τις διατάξεις της σύμβασης της Ε.Ε με την Τουρκία του 1995, που προβλέπει ότι δεν υπάρχουν εισαγωγικοί ή εξαγωγικοί δασμοί με την Τουρκία, επικαλέστηκε χθες ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος υπερασπίζεται τους φερόμενους ως επικεφαλής της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

«Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράμα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ΄ αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα