back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φίλιπ: Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους ταραχοποιούς

Διαβάστε επίσης

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ξεκίνησε νωρίτερα η συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα το κίνημα των κίτρινων γιλέκων. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ η συνεδρίαση συνεχίζεται αυτήν την ώρα.

Ενώ θα έλεγε κανείς ότι το ύφος κατά την έναρξη της ομιλίας του Εντουάρ Φιλίπ, θύμιζε αρκετά την χθεσινή του παρέμβαση από το Ματινιόν, στην οποία και ανακοίνωσε το εξάμηνο μορατόριουμ για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, σήμερα έδωσε πολύ περισσότερα στοιχεία για τα φορολογικά μέτρα που έρχονται, ενώ άνοιξε μέτωπο με την βία και όσους προκαλούν επεισόδια.

Ο θυμός σας αμφισβητεί την δημοκρατία

Αναφερόμενος στην δημοκρατία, ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι “πρέπει να ξαναπάρει στα χέρια της τα δικαιώματά της” ενώ ξεκαθάρισε ότι κατά την γνώμη του ο θυμός των διαδηλωτών “αμφισβητεί την ίδια την αντιπροσωπευτική δημοκρατία”.

Νωρίτερα, ο Φιλίπ είχε μιλήσει για τον θυμό των πολιτών, τον οποίο ο ίδιος ακούει και σέβεται, όπως είπε. “Οι Γάλλοι διαδηλώνουν για να εκφράσουν τον θυμό τους. Αυτός ο θυμός, είναι ο θυμός της Γαλλίας που εργάζεται και που απελπίζεται φοβούμενη ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις βασικές της ανάγκες. Είναι η ευκαιρία να κοιτάξουμε αυτόν τον θυμό στα μάτια, απαντώ”, είπε μιλώντας μπροστά σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλή.

Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στη βία

Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία βίαιη συμπεριφορά και θα είναι αμείλικτη απέναντι στους ταραχοποιούς, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός φοβούμενος ένα νέο κύμα βίας το Σαββατοκύριακο εξαιτίας των διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων”. “Στους τραμπούκους και τους ταραχοποιούς έχω να πω: θα σας αντιμετωπίσουμε και θα είμαστε ανένδοτοι απέναντί σας. Μπορώ να ακούσω τον θυμό σας, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την βία και θα μάχομαι πάντα το μίσος”, δήλωσε ο Φιλίπ.

Όχι αύξηση των φόρων στα καύσιμα

“Έχω συζητήσει πολύ με τους κοινωνικούς εταίρους, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές, τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και έχω καταλήξει σε μία βαθιά πεποίθηση: Αν σε κάτι η Πολιτεία πρέπει να μένει σταθερή και δυνατή, αυτό είναι η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης”, πρόσθεσε.

Για άλλη μία φορά επανέλαβε την χθεσινή του φράση, λέγοντας ότι “κανένας φόρος δεν αξίζει να βάζει σε κίνδυνο την ενότητα του έθνους”, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το πάγωμα των αυξήσεων δεν πάρθηκε “για να σας αποκοιμίσει ή να σας κοροϊδέψει”. Στην προσπάθειά του να υπογραμμίσει και να υποστηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στην φορολογία δεν θα συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει, αλλά σε ένα επόμενο διορθωτικό νομοσχέδιο “αν και μόνο αν μία συμφωνία έχει βρεθεί μέχρι τότε”.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα