Search

Για το άρθρο 16 η αντιπαράθεση των κομμάτων για την Συνταγματική Αναθεώρηση

1501

Με την πολιτική αντιπαράθεση να εστιάζεται στο άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, με τη ΝΔ να ζητά μετ επιτάσεως την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί. Υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων τάσσονται ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ κατά το ΚΚΕ και η ΧΑ.

«Στο άρθρο 16 κρίνεται η τύχη της Συνταγματικής Αναθεώρησης συνολικά» εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα της ορθολογικής και έντιμης αναθεώρησης του άρθρου 16, εάν και η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής θέλει να υπάρχει αναθεώρηση γενικώς.

Ο κ Βενιζέλος επί της ουσίας υποστήριξε ότι οι κρίσιμες διατάξεις σε αυτή την συγκυρία είναι εκτός από το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, το 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση από τη διάλυση της Βουλής και το 86 στο οποίο υπάρχει ευρεία συμφωνία.
«Όλα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία κινούνται στο πλαίσιο της φαντασιοπληξίας» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι είναι καλή η ουτοπία για την φιλοσοφία και την ποίηση αλλά όχι για το Σύνταγμα. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δεν λειτουργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, γιατί τα πανεπιστήμια ελέγχουν οι δυνάμεις της άκρας αριστεράς και κατέληξε ότι θα ήταν υπέρ του να είναι και η παιδεία εμπορεύσιμο προϊόν, όπως είναι η υγεία, αρκεί να τηρείται ότι για τον σκοπό του κέρδους δεν θα υποβαθμίζεται ο σκοπός.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να μην χαθεί ακόμη μια ευκαιρία, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μένουμε δέσμιοι αγκυλώσεων και ιδεοληψιών που κοστίζουν στην ελληνική οικονομία.
«Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα δημιουργήσει θεμιτό και υγιή συναγωνισμό με τα δημόσια και θα τονώσει την επιστημονική έρευνα» επεσήμανε η κ. Κεραμέως.

O εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε ότι με βάση το ενωσιακό δίκαιο και με τη συμβολή των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε μια ολόκληρη αγορά, η οποία ανοίγει τις ορέξεις ορισμένων που ζητάνε να φύγουν και τα τελευταία εμπόδια στη δημόσια δωρεάν παιδεία, ώστε να μετατραπούν σε επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια, με στόχο όπως είπε την μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης αναφερόμενος στο άρθρο 16 τόνισε ότι «έχει καταστεί πουκάμισο δανεικό» και δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει να συμβάλει στη πρόταση που έχουν καταθέσει ΝΔ και Ποτάμι για την αναθεώρηση του ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

«Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια κατεδάφισης των δημοσίων πανεπιστημίων. Εμείς δεν θέλουμε να πέσει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι σημαντικό να στηριχθεί από το κράτος αυτό το αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης. Το ξεπούλημα της δεν είναι λύση», επεσήμανε η ομιλήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *