back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελβετία μπλοκάρει το άνοιγμα λογαριασμών του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου

Διαβάστε επίσης

Κλειστοί παραμένουν για τις ελληνικές αρχές οι λαγαριασμοί του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς οι ελβετικές αρχές, απέρριψαν και τα δύο αιτήματα της Ελλάδας.

Από αυτόν το λογαριασμό εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού Σταυρύλα Κουράκου συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ, καταθέσεις που εντοπίστηκαν με βασικό …εργαλείο τη λίστα Λαγκάρντ.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (ο αντίστοιχος Αρειος Πάγος στην Ελλάδα) απέρριψε πριν από λίγες ημέρες την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσυνης κι έτσι καθίσταται αμετάκλητη η προ 5μηνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτή δεν.πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ.Παπαντωνιου καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους, είναι προϊόν υποκλοπής.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η ελβετική εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλαδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο αφήνει μια χαραμάδα ανοιχτή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες δίνει τη δυνατότητα στην εκεί εισαγγελία να επανέλθει, με ερώτημα προς την Ελλάδα για την προέλευση των στοιχείων.

Ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιαε ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών αρχών δήλωσε.

«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα