back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Προς ρήξη Μακρόν – Φιλίπ;

Διαβάστε επίσης

Μέχρι πρόσφατα όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν τέλεια ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας. Μετά τα επεισόδια του Σαββάτου όμως από τα “κίτρινα γιλέκα”, οι φωνές που μιλούν για ρήξη Μακρόν – Φιλίπ όλο και πληθαίνουν.

Μία κυβέρνηση αλλά δύο γραμμές δείχνει να έχει η Γαλλία τις τελευταίες μέρες. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν πολλά ρεπορτάζ που περιγράφουν το χάσμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό με αφορμή την αντίδραση απέναντι στα “κίτρινα γιλέκα”.

Σταθερός στη σιωπή του ο Μακρόν

Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει σταθερός στην σιωπή του και αρνείται να τοποθετηθεί δημοσίως απέναντι στην κρίση, το βάρος έχει πέσει στον πρωθυπουργό του για την επίλυση του προβλήματος. Ο ίδιος ο πρόεδρος αρνήθηκε ακόμα και να αναφέρει την φράση “κίτρινα γιλέκα” το Σάββατο, στην μόνη δήλωση που έκανε σχετικά, σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην Αργεντινή, την ώρα που στο Παρίσι οι φωτιές των διαδηλωτών ακόμα δεν είχαν σβήσει.

Δίκαιο θυμό βλέπει ο Φιλίπ

Ο Εντουάρ Φιλίπ ήταν αυτός που βγήκε από το Ματινιόν την Τρίτη και ανακοίνωσε το εξάμηνο πάγωμα της επιβολής φόρων στα καύσιμα και μία σειρά άλλων μέτρων, στην προσπάθειά του να κατευνάσει το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”. Μίλησε για “δίκαιο θυμό”, θυμό που “κάποιοι δεν τον ακούν”, αλλά ο ίδιος τον ακούει και τον σέβεται. Τα ίδια περίπου, είπε και εχθές, μιλώντας στην Βουλή επαναλαμβάνοντας ότι “κανένας φόρος δεν αξίζει να βάζει σε κίνδυνο την ενότητα του έθνους”.

Το Ελιζέ αδειάζει τον πρωθυπουργό

“Υπάρχει μία μεγάλη διαφοροποίηση πλέον ανάμεσα στους δύο άντρες και δεν είναι διαχειρίσιμη”, δήλωσε ανώνυμη πηγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εχθές σε δημοσιογράφους. Για αυτό και πριν προλάβει καλά καλά να περάσει ένα 24ωρο από τις δηλώσεις Φιλίπ περί “εξάμηνου μορατόριουμ”, το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει εντελώς την αύξηση που είχε προβλεφθεί αρχικά στους φόρους των καυσίμων. “Ο πρόεδρος συνειδητοποίησε ότι η έννοια του μορατόριουμ εκλήφθηκε από αρκετούς σαν ημίμετρο και θεωρεί ότι δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο”, δήλωναν χθες βράδυ σύμβουλοι του Μακρόν, προσθέτοντας με νόημα ότι “Έπρεπε να γίνει ένα βήμα παραπάνω”.

Η διαφωνία

Σε όλες του τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, ο Γάλλος πρωθυπουργός επέμενε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά τους έξι μήνες, να επανέλθει στο τραπέζι η αύξηση των φόρων. Εχθές απευθυνόμενος στους βουλευτές και καλώντας τους να ψηφίσουν την ακύρωση του μέτρου, επισήμανε ότι οι αυξήσεις δεν θα συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει, αλλά σε ένα επόμενο διορθωτικό νομοσχέδιο “αν και μόνο αν μία συμφωνία έχει βρεθεί μέχρι τότε”.

Το Ελιζέ, ωστόσο δεν δείχνει να μοιράζεται την άποψη αυτή, αφού επιμένει ότι “εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα”, δεν θα μπει ξανά θέμα αυξήσεων στα καύσιμα. Μάλιστα, πηγές του προέδρου υπογραμμίζουν ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε για πάγωμα, αφού φόρος δεν υπάρχει, άρα πρέπει να μιλάμε απλώς για ακύρωση”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα