back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ναι» στην αναθεώρηση των άρθρων για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την διάλυση της Βουλής λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνοι με την αναθεώρηση των άρθρων για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της ΔΗΣΥ στην Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, που ξεκίνησε να συζητά την ενότητα των άρθρων 28-49 για την οργάνωση και λειτουργία του κράτους.

Ο αναπληρωματικός γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, υπεραμύνθηκε της αναθεώρησης του άρθρου 28 για τα δημοψηφίσματα που προτείνει το κόμμα του, τονίζοντας ότι οδηγούν στην άμεση αντιπροσωπευτική μορφή της δημοκρατίας.

Αναφορικά με το άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνεται για επικοινωνιακά οφέλη και τόνισε ότι, οι προτάσεις του κόμματος του είναι στη λογική της κυβερνητικής σταθερότητας και για το λόγο αυτό προτείνει να επιμηκυνθεί για έξι μήνες η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής. «Η πρόταση μας προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει στη Βουλή πλειοψηφία 3/5».

Την ανάγκη να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, επεσήμανε και ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του αν αποβούν άκαρπες οι έξι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες αλλά και την αναθεώρηση του άρθρου 28 για τα δημοψηφίσματα.

Ο κ. Λοβέρδος αντιπρότεινε μάλιστα να παραταθεί για ένα χρόνο η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να επιδιωχθεί η εκλογή του με 180 ψήφους από τη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί να εγκρίνεται με 151 ψήφους, ενώ μίλησε για την ανάγκη λελογισμένων αυξημένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, απέρριψε τόσο τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για τα δημοψηφίσματα και την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. «Και οι δύο επιχειρούν να απενεργοποιήσουν προληπτικά την λαϊκή βούληση και να ανακόψουν τα λαϊκά κινήματα και τις αντιδράσεις», τόνισε ο κ. Δελλής.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα