back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι “100 Φινλανδικές Καινοτομίες”

Διαβάστε επίσης

Η σημερινή επέτειος ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, στις 6 Δεκεμβρίου του 1917 (μέχρι τότε αυτόνομη περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας) πιθανότατα δεν μας λέει πολλά, θα μπορούσε ωστόσο να μας διδάξει πολλά σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο η περίπτωση της μακρινής χώρας του Βορρά. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η φτωχή και υπανάπτυκτη Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα, στην οποία παρείχε αναπτυξιακή βοήθεια η UNICEF. Πώς όμως πραγματοποιήθηκε η μετάβαση της στη σημερινή ευημερία;

Το ερώτημα κυριάρχησε κατά την παρουσίαση χθες βράδυ του πιο πολυμεταφρασμένου βιβλίου «100 Φινλανδικές Καινοτομίες», στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον Σταύρο Θεοδωράκη. “Ίσως είναι παράδοξο, έχουμε όμως κοινά στοιχεία με την Φινλανδία”, παρατήρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει οτι “και οι δυο χώρες είναι δαρμένες απο τη θάλασσα και κάποτε ρημαγμένες καθώς -όπως είπε -η Φινλανδία βγήκε απο τον πόλεμο τόσο φτωχή όσο και η Ελλάδα”. Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα πως τα κατάφερε ,ο Σταύρος Θεοδωράκης εστίασε σε ορισμένα βασικά σημεία τα οποία αναδεικνύει το βιβλίο και συνοψίζονται στην : α) Αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Δήμων και δημοτική φορολογία. β) Ισχυρή εκπαίδευση γ) Εργασιακή Ειρήνη δ) Σύστημα λήψης αποφάσεων με γενική συναίνεση μέσα από το τρίπτυχο πολιτεία-επιχειρήσεις-εργαζόμενοι. ε) Εκατοντάδες χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις. στ) Κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μικρό αποκεντρωμένο κράτος με μεγάλη δύναμη στους δήμους, την απουσία διαφθοράς και την αυτόνομη δομή της δικαιοσύνης και των αστυνομικών αρχών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε επίσης στην πολυδιάστατη-όπως τη χαρακτήρισε- παιδεία στη χώρα με τις περισσότερες δανειστικές βιβλιοθήκες, και τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά με εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις. Ο κ. Θεοδωράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εργασιακή ειρήνη και τις εργασιακές σχέσεις-όπως αυτές αναλύονται στο βιβλίο- που συνδιαμορφώνονται απο την κυβέρνηση, τα συνδικάτα και τους εργοδότες. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφέρθηκε εκτενώς στην κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας που χαρακτηρίζει την Φινλανδία όπου βασικό ζητούμενο -όπως τόνισε -είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πατρίδας και όχι των κομμάτων. Και τέλος, αφού διερωτήθηκε πως μια χώρα χτίζει το μέλλον της, παρέπεμψε στη μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή για το μέλλον που έχει συσταθεί στη Φινλανδία, σχολιάζοντας με νόημα οτι αρμοδιότητα της είναι να σχεδιάζει το μέλλον και όχι μόνο να το ατενίζει. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρέσβη της Φινλανδίας, Juha Pyykkö, που ήταν παρών στην εκδήλωση, πρότεινε τη λήψη πρωτοβουλίας απο το Ποτάμι με σκοπό τη διασύνδεση του ελληνικού κοινοβουλίου με την συγκεκριμένη επιτροπή.

“Είμαι υπέρ της κλοπής ωραίων ιδεών” δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης θυμίζοντας τη φράση του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι: οι ατάλαντοι δανείζονται, οι ταλαντούχοι κλέβουν.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα