back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνταξιούχοι πέντε κατηγοριών μετά τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς

Διαβάστε επίσης

Θετικά ως προς το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις, εμφανίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην συντριπτική τους πλειονότητα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ.

Εξέφρασαν, ωστόσο τις έντονες ενστάσεις τους σχετικά με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, και τις προθέσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας «Λερναία Ύδρα» για την κοινωνία και «ταφόπλακα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες τον νόμο Κατρούγκαλου.

Είκοσι μία περικοπές στις συντάξεις, 29 αυξήσεις φόρων, 9,5 δις ευρώ μέτρα λιτότητας, αύξηση των χρεών προς το δημόσιο και λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση επιστρέφει το 1 δέκατο των περικοπών στους πολίτες επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, προσθέτοντας ότι από τα 105 δις των οφειλών προς το δημόσιο, το 45% αφορά φορολογικές υποχρεώσεις και υπογράμμισε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πέντε κατηγορίες συνταξιούχων δημιουργεί η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης -σύμφωνα με ειδικούς- για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι αποφεύγουν τις περικοπές, χιλιάδες ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν απόν Μάιο του 2016 έως το τέλος του 2018 διατηρούν την προσωπική διαφορά, 630.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα λάβουν μικρή αύξηση σταδιακά εντός πενταετίας, συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο του 2019 θα υποστούν μειώσεις ενώ περίπου 600.000 αγρότες εξαιρούνται από την διαδικασία προσδιορισμού της προσωπικής διαφοράς.

Ένταση στην συνεδρίαση της Επιτροπής

Ένταση σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζήτησαν τη συνολική αναθεώρηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίον χαρακτήρισαν «λαιμητόμο» κι έκαναν λόγο για εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, που οδηγούν σε μειώσεις της τάξης του 40% στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων.

Νέο πασυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για τις 15 Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, Δήμος Κουμπούρης, τονίζοντας ότι από το 2010 οι συνταξιούχοι έχουν πραγματοποιήσει 152 κινητοποιήσεις.

Για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση έκανε λόγο ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αναφερόμενος στα παραδείγματα συνταξιοδότησης που δημοσιοποίησε η ΑΔΕΔΥ.
Ωστόσο, παραδέχθηκε τη μείωση των συγκεκριμένων συντάξεων κατά 103 ευρώ.

Κάλεσε τους συνδικαλιστικούς φορείς να αναλύσουν την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ώστε, όπως είπε, να κρίνουν τι είναι τελικά άξιο καταδίκης.

Γ. Κουτσούκος: «Με τον νόμο Κατρούγκαλου η κυβέρνηση γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ν.Δ.»

«Χαιρόμαστε που ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν την από 5-7-2018 Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει η ΔΗΣΥ για την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων και θα ξεψηφίσουν την δική τους που προέβλεπε την περικοπή», σχολίασε με ειρωνικό τρόπο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, στο νομοσχέδιο για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς παλαιών συνταξιούχων.

«Με τον νόμο Κατρούγκαλου, των χαμηλών συντάξεων και των μεγάλων αδικιών, η Κυβέρνηση», όπως είπε ο κ. Κουτσούκος, «γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ν.Δ. και της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλαδή μας οδηγεί εκεί που καταγγέλλει».

Δ. Σεβαστάκης στον Αθήνα 9.84: «Η κυβέρνηση πλέον μπορεί να κάνει διορθώσεις στο οικονομικό πεδίο»

«Η κυβέρνηση είναι σε θέση πλέον να μπορεί να κάνει διορθώσεις στο οικονομικό πεδίο, και άρα αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την «Στάση των 2», αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων.

Πρόσθεσε ότι, «υπάρχει και τόλμη και πολιτικός χώρος για αναθεωρήσεις, καθώς, υπάρχει πλέον η δυνατότητα μεγαλύτερης πολιτικής ευλυγισίας».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του γνωστού ενεχυροδανειστή και την αναφορά στο όνομά του από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι θα περιμένει την απόφαση των δικαστηρίων, εφόσον η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεράστιες ρωγμές στη φορολογία, καθώς δεν υπάρχουν δασμοί στο χρυσό, που θα πρέπει να διορθωθούν, και χαρακτήρισε την επέκταση των ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, κατά την περίοδο της κρίσης, ένα νοσηρό κομμάτι της οικονομίας.

Αναφερόμενος στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, με αφορμή τη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, είπε: «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά εγώ είμαι υπέρ της “συνταγματοποίησης” της τετραετίας»

 

Δημήτρης Κωστάκος – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα