back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θα καταψηφιστεί την επόμενη βδομάδα το σχέδιο της Μέι για το Brexit;

Διαβάστε επίσης

Tο σχέδιο της Μέι και των Βρυξελλών για το Brexit είναι καταδικασμένο να καταψηφιστεί με τουλάχιστον 80 ψήφους.
Αυτό υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Μαρκ Χάρπερ, ο οποίος μιλώντας στην «Telegraph» ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, το σχέδιο της Μέι και των Βρυξελλών είναι καταδικασμένο να καταψηφιστεί με τουλάχιστον 80 ψήφους.

Το DUP ωστόσο δηλώνει ότι θα θα στηρίξει τη Μέι. «Σίγουρα δεν θα ψηφίζαμε για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση διότι δεν θα είχαμε κανένα λόγο να το κάνουμε», δήλωσε ο βουλευτής του DUP Σάμι Γουίλσον στο ραδιόφωνο του BBC.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Νάιτζελ Ντόντς επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit, ωστόσο χαρακτήρισε «παράλογο» να μη στηρίξει την κυβέρνηση της Μέι. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το κόμμα δεν διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει τη στήριξή του στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοινωνει και τη δική του απόφαση σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ή δεν έχει το δικαίωμα να αποσύρει μονομερώς το Brexit.

Η  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 10 Δεκεμβρίου

Με ιδιαίτερη βιασύνη, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ μία ημέρα μετά (11 Δεκεμβρίου), οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, καθώς και τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το οριστικό διαζύγιο, στις 29 Μαρτίου του 2019.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκτιμά πως η Βρετανία θα κάνει πίσω. Αυτή την εκτίμησή του τη στηρίζει με την πρότασή του, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη, και που λέει ότι «το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την Ε.Ε.». Η πρότασή του βέβαια δεν είναι δεσμευτική. Το Δικαστήριο ωστόσο είθισται να υιοθετεί τις προτάσεις των γενικών εισαγγελέων στις τελικές αποφάσεις του.

Εάν η Μέι δεν εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, είναι επίσης πολύ πιθανό να προκηρυχθούν εκλογές. 

Εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 11 Δεκεμβρίου, για το Brexit, το Εργατικό Κόμμα έχει διαμηνύσει ότι εάν η συμφωνία δεν πάρει τελικά το πράσινο φως – το οποίο είναι και το πιθανότερο – θα κινήσει ευθύς αμέσως τη διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Μέι.

Αν η συμφωνία για το Brexit απορριφθεί στις 11 Δεκεμβρίου, ο νόμος προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε διάστημα 21 ημερών  για να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προχωρήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία του Brexit.

Η διάταξη που εισήχθη από τον Ντόμινικ Γκριβ δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί. Θα είναι έτσι ελεύθεροι να προτείνουν σενάρια διαφορετικά από αυτό της κυβέρνησης και να ζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ή τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και την παραμονή μέσα στην Ε.Ε. Όμως η άποψή τους δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα