back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποτελεσματικό βρίσκουν το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” οι Γάλλοι

Διαβάστε επίσης

Η πλειοψηφία των Γάλλων εκτιμά ότι το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” είναι δημοφιλές αλλά και αποτελεσματικό. Ωστόσο σχεδόν 6 στους 10 δηλώνει ότι ανησυχεί για την εξέλιξή του και ένας στους δύο το βρίσκουν “αρκετά βίαιο”.

Μία νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Figaro και το ειδησεογραφικό δίκτυο franceinfo, δείχνει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των Γάλλων που βλέπει θετικά το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, μετά την “τρίτη πράξη” του Σαββάτου και τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι, αλλά πριν την επίσημη ανακοίνωση της ακύρωσης των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Αποτελεσματικό το κίνημα

Για πρώτη φορά σε έρευνα κοινής γνώμης, τα “κίτρινα γιλέκα” περιγράφονται ως ένα “αποτελεσματικό κίνημα” από το 54% των ερωτηθέντων, ποσοστό που αυξήθηκε 11 μονάδες σε μία μόλις εβδομάδα. Περίπου 8 στους 10 Γάλλους εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα κίνημα “αλληλέγγυο”, “θαρραλέο” που “μάχεται για το κοινό καλό”. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι 6 στους 10 δεν βλέπουν να υπάρχει πρόβλημα “συνοχής” στα “κίτρινα γιλέκα”, παρά την πολυμορφία των μελών τους αλλά και των διεκδικήσεών τους.

Ανησυχούν για τη βία

Το 59% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση παραδέχεται ότι “ανησυχεί αρκετά”, όταν την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο κατά 15 μονάδες. Ένας στους δύο βρίσκει το κίνημα “βίαιο” ενώ το 42% εκτιμά ότι έχει ξεκινήσει να “ενοχλεί την καθημερινότητά του”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα