back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένα λεπτό για να μάθετε το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα, η πόλη που ακροβατεί ανάμεσα στο αρχαίο παρελθόν της και το αβέβαιο μέλλον της, ψάχνει το εαυτό της σε παρόντα χρόνο. Ποια είναι σήμερα η πόλη της Αθήνας και ποιοι είναι οι κάτοικοι της; Που εδρεύει τελικά η ψυχή της πόλης; Στα σύμβολα, στις υφές, στην αρχιτεκτονική, στον ήχο της. Ή στους κατοίκους της και στον τρόπο που αυτοί επηρεάζουν την αρχιτεκτονικής της κάθε μέρα.

Δεδομένης της σαρωτικής διάδοσης της τεχνολογίας και της ευκολίας που προσφέρουν οι έξυπνες συσκευές τηλεφώνου το Μουσείο Μπενάκη προκάλεσε του Αθηναίους σε ένα βίντεο-διαγωνισμό με την πρόκληση να αποτυπώσουν τη δική τους εικόνα για την πόλη τους σε ένα μονολεπτο ταινιάκι.

Ρεαλιστική, σκληρή, σκοτεινή και ζεστή η Αθήνα αιχμαλωτίστηκε σε δεκάδες συσκευές τηλεφώνων μέσα από την προσωπική ματιά των ιδιοκτητών τους. Τα μονόλεπτα βίντεο που επιλέχθηκαν συνδέθηκαν με χρονική και νοηματική ροή και παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς υπο τον γενικό τίτλο Ένα Λεπτό Αθήνα.

Ένα Λεπτό Αθήνα

Το μωσαϊκό τον κινούμενων εικόνων έχει (δυστυχώς) έναν ήχο: κόρνες και φασαρία. Όμως η εικόνα έχει μεγάλη ποικιλία, χαρακτηρίζεται από αναπάντεχες υφές και δομές, χρώματα και επίπεδα. Τα έργα έχουν χωριστεί σε εννιά κατηγορίες: Γειτονίες, Νύχτα, Χαρακτηριστική Αθήνα, Από την σκιά στο φως, Ζωή στα ερείπια, Ξυπνώντας στην πόλη, Χρώματα, Γραμμές και Υφές.

Από την σκιά στο φως

Στην κατηγορία Από την σκιά στο φως παρουσιάζονται τα βίντεο των Μαρίζα Τσακώνα- Μαίρη Πικς, Έλλη Κατωδρύτου, Ίλια Εσπιαλίδη, Ευστρατία Κατσαφάρου, Αναστασία Μπισπιρούλια, Ελένη Δουρδούμα, Γιώργου Τσιριμώκου και Σταύρου Κομίνη. 

Το φως και η σκιά συμπράττουν με την αρχιτεκτονική για να παρουσιάσουν την ιστορία της πόλης. Από τις στοές μέχρι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, η πόλη κάνει σύμμαχο της τον χρόνο στο ταξίδι της φθοράς.

Νύχτα

Στην κατηγορία Νύχτα συμμετέχουν ο Ιάσονας Κυριακίδης, ο Ευάγγελος Μαυρομματης, ο Βασίλης Ντιμούσης, η Γεωργία Λιμούρα, η Ισμήνη Δασκαρόλη, η ηλιάνα-Γεωργία Πολιτάκη, Φλωρεντία Παπασωτηρίου, Λάζαρος Καραγέωργος, Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Βόσσος, Σωτήρης Κωνσταντινίδης.

Η ιδιαίτερη εκείνη στιγμή της δύσης του ήλιου που ανάβουν τα φώτα της πόλης και οι κάτοικοι της Αθήνας δίνουν το δικό τους σημάδι για την ζωή τους στην πρωτεύουσα. 

Υφές

Στην κατηγορία Υφές έχουν συμπεριληφθεί τα βίντεο των Δημήτρη Χρηστέα, Ροζάννα Γεωργίου Ιωάννα Δάκου, Πηνελόπη Μπάρλα και Γεώργιου Κακαβούλια.

Οι λεπτομέρειες της Αθήνας δίνουν όγκο στην ύπαρξη της: πλακάκια, ταμπέλες, πέτρες, δρομάκια, παγκάκια.

Ζωή στα Ερείπια

Στην κατηγορία Ζωή στα Ερείπια παρουσιάζονται τα βίντεο των Μάρθα Αθανασιάδη, Κλεοπάτρα Χαρίτου, Μελέτη Λουκο, Νιόβη Καφαντάρη, Σεραφείμ Παππά, Νίκος Κυχέμ, Αλκμήνη Μπούρα, Ρόζα Ζεϊντάν και Χρήστου Μιχάκη. Από το πρώτο Νεκροταφείο μέχρι το μαιευτήριο Έλενα, μια ωδή στη ζωή και το θάνατο, στο σήμερα και το χθες, στο καινούργιο και το ερειπωμένο.

Χαρακτηριστική Αθήνα

Στην κατηγορία Χαρακτηριστική Αθήνα έχουν συνδεθεί τα βίντεο των Αθανασία Βώβου, Διονυσία Πέππα,Καζιμιερζ Φουρμανστυκ, Αικατερίνη Κοκκινάκη, Νάσια Αϊνατζόγλου, Νίκος Ρηγόπουλος, Βασιλική Σπύρου.

Το παλιό και το νέο μέσα από αρμονικές συμπράξεις, χοντροκομμένες αντιθέσεις. Ένα μικροσκοπικό σουβενίρ η αφορμή για να εντοπίσουμε τη σπουδαία πόλη.

Γειτονιές

Στην κατηγορία Γειτονιές συμπεριλαμβάνονται τα βίντεο των Πηνελόπη Κίσσα, Δημήτρη Κάππου, Ελένης Λέκκα, Νικόλα Κώστη, Κατερίνα Βερέμη, Γιώργου Ράλλη, Ιωάννη Μυτάκου, Αλέξανδρου Τζουμάνη, Κίκας Κυριακού και Γιώργου Κουλούρη.

Οι ενδιάμεσες διαδρομές στις γειτονιές έχουν πολλές φορές πιο πολύ γοητεία από την επισκεψη σε εμβληματικές τοποθεσίες της. Βηματισμοί σε γειτονιές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, απλωμένες μπουγάδες, σκουπίδια αναζητώντας το σύγχρονο πρόσωπο της.

 Γραμμές

Τα βίντεο των Κωνσταντίνου Παυλίδη, Ιωάννη Κατσίχτη, Αικατερίνης ΖΙόβα, Παναγιώτη Αθηναίου Αναστάσιου Αφένδρα, Γρηγόρη Γκέκα και Νικόλαου Γιαλμά συνδέθηκαν στην κατηγορία Γραμμές.

Διασχίζοντας γραμμικές διαδρομές στην Αθηνά ή απλά σηκώνοντας το κεφάλι στο ουρανό. Τι πιο καθαρό από τον αττικό ουρανό. 

Ξυπνώντας στην πόλη

Στην κατηγορία Ξυπνώντας στην πόλη υπάρχουν τα βίντεο των Αλέξανδρου Δημόπουλου, Ναταλία Κέρκυρα, Κωνσταντίνου Χατζηκωστή, Κατερίαν Πουλέα, Ρωμανού Καλοκύρη-Νίκου Λάμπρου- Κίμωνα Κωνστατάρα, Βασίλη Ξενοφώντα, Χρήστου Κορφοξυλιώτη.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της Αθήνας καταπίνουν την καθημερινότητα μας, αλλά πάντα έχουμε την ευκαιρία να την εξερευνήσουμε ξυπνώντας το πρωί. 

Τελικά οι Αθηναίοι γνωρίζουν τα ψεγάδια και προτερήματα της Αθήνας, τα μισούν και τα αγαπούν ταυτόχρονα αλλά επιθυμούν να συμπορευθούν με αυτά.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα