back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φιλίπ στη Γερουσία: Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας

Διαβάστε επίσης

Τα αυξημένα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η γαλλική κυβέρνηση ενόψει της “τέταρτης πράξης” των διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων” αύριο, Σάββατο, παρουσίασε χθες κατά την ομιλία του στη Γερουσία ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πάνω από 65.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός αύριο σε όλη τη χώρα για την αποφυγή επεισοδίων στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο Φιλίπ έκανε εχθές έκκληση στα μέλη του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” από την επαρχία, να μην έρθουν στο Παρίσι για να διαδηλώσουν, όχι επειδή “τους απαγορεύεται να εκφραστούν”, όπως διευκρίνισε, αλλά για μην “πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες”.

Όλα αυτά, την ώρα που το ίδιο το Ελιζέ διατύπωνε χθες ανοιχτά φόβους για νέα επεισόδια και ξεσπάσματα βίας το Σάββατο καθώς έχει πληροφορίες ότι “χιλιάδες πολίτες έρχονται στο Παρίσι για να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με την αστυνομία”. Μόλις την προηγούμενη μέρα, ο Εντουάρ Φιλίπ μιλώντας στη Βουλή, είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα είναι “αμείλικτη απέναντι στους ταραχοποιούς”.

Απευθυνόμενος χθες στα μέλη της Γερουσίας, ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επιδεικνύει τη “μέγιστη αποφασιστικότητα”, ενώ υπογράμμισε ότι “μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας”. Ο Εντουάρ Φιλίπ “χαιρέτισε όλους όσοι απηύθυναν ή προώθησαν” εκκλήσεις για ηρεμία (όπως έκαναν κόμματα και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις), τονίζοντας πως η “Δημοκρατία έχει την τελευταία λέξη”.

Στο μεταξύ η γαλλική πρωτεύουσα, οχυρώνεται ήδη για τον φόβο ταραχών και επεισοδίων. Για λόγους ασφαλείας αύριο θα παραμείνει κλειστός ο Πύργος του Άιφελ καθώς και το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου. Επίσης επτά μουσεία και πολιτιστικοί χώροι του Παρισιού αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις πόρτες τους , ενώ η Όπερα ακύρωσε τις παραστάσεις της, ενόψει των κινητοποιήσεων. Η αστυνομική διεύθυνση της πόλης κάλεσε τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής να “κλείσουν τις πόρτες τους και να αποκλείσουν την πρόσβαση”. Όλοι οι προγραμματισμένοι αθλητικοί αγώνες για αύριο ακυρώθηκαν – μεταξύ αυτών  και το ματς Παρί Σεν-Ζερμέν με Μονπελιέ.

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα