back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λέστερ: Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου του Σριβανταναπράμπα

Διαβάστε επίσης

Μηχανική βλάβη προκάλεσε την συντριβή του ελικοπτέρου, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του ιδιοκτήτη της Λέστερ και άλλων τεσσάρων επιβαινόντων, σύμφωνα με τους ερευνητές του τραγικού περιστατικού της 27ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας διερεύνησης ατυχημάτων (AAIB), διαπιστώθηκε ότι τα πεντάλ του cockpit είχαν αποσυνδεθεί από τον ουραίο δρομέα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος και να επέλθει η πτώση του ελικοπτέρου. «Αυτό οδήγησε το AW169 να στραφεί ανεξέλεγκτα προς τα δεξιά πριν τη συντριβή του κοντά στο γήπεδο “King Power”» αναφέρεται στην έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας, με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ιδιοκτήτης των «αλεπούδων», Βιχάι Σριβανταναπράμπα, δύο μέλη του προσωπικού του, οι Νουσάρα Σουκναμάι και Κέιβεπορν Πανπέιρ, καθώς και οι πιλότοι, Ερικ Σουάφερ και Ιζαμπέλα Ρόσα Λέκοβιτς, έχασαν τη ζωή τους.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Οι διαδικασίες έτρεξαν γρήγορα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων, στα πρώτα 40 δεύτερα το αεροσκάφος είχε ήδη φτάσει σε ύψος 430 ποδιών από το έδαφος (ή 131 μέτρων), όταν ο χειριστής του έχασε τον έλεγχο και παρά την ηρωική προσπάθειά του δεν κατόρθωσε ν’ αποτρέψει τη σύγκρουση στο έδαφος.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στη σχέση του έλικα της ουράς με τα χειριστήρια του πιλότου. Σύμφωνα με πόρισμα των αρμοδίων, υπήρξε αποσύνδεση των δύο οργάνων, καθώς μετακινήθηκε ένα εξάρτημα και υπήρξε διαρροή υγρού, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πάρει κλήση προς τα δεξιά, δεδομένης της έλλειψης πλέον σταθερότητα και ισορροπίας του αεροσκάφους που εξασφαλίζεται από την ομαλή λειτουργία του ουραίου στροφείου και ν’ αρχίσει ταχύτατα να χάνει ύψος. Κατά την πρόσκρουση στο έδαφος προκλήθηκε πυρκαγιά και οι πέντε επιβαίνοντες ανασύρθηκαν νεκροί.

Το εν λόγω δυστύχημα οδήγησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλεια της Αεροπορίας να διατάξει τη διενέργεια λεπτομερών ελέγχων ασφαλείας στους πίσω έλικες των AW169 και σε άλλα παρόμοια μοντέλα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα