back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνέδριο CDU: η μάχη για τη διαδοχή Μέρκελ ξεκίνησε

Διαβάστε επίσης

Το 31ο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο στο οποίο θα εκλεγεί η ή ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος ξεκίνησε στις 11.30 ώρα Ελλάδος. Υποψήφιοι οι Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ), γενική γραμματέας του κόμματος -η “Μίνι Μέρκελ”, όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί, εξαιτίας της συναντίληψής της σε πολλά ζητήματα με την καγκελάριο, ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης στο Μπούντεσταγκ -παλιός αντίπαλος της Μέρκελ ο οποίος υποστηρίζεται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλς, και ο Γενς Σπαν, ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας και δριμύς επικριτής της προσφυγικής πολιτικής Μέρκελ. Αναμένεται σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Κραμπ-Κάρενμπαουερ και τον Μερτς.

 

Οι Γερμανοί υπέρ της Κραμπ-Κάρενμπαουερ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ARD-Deutschlandtrend του ινστιτούτου infratest dimap, εάν αντί για τους συνέδρους σήμερα αποφάσιζαν οι γερμανοί πολίτες, νικήτρια θα αναδεικνυόταν η Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Το 45% τάσσεται υπέρ της, ενώ το 30% υπέρ της υποψηφιότητας Μερτς. Μόλις το 10% θα στήριζε τον Σπαν.

 

Οι γυναίκες ψηφίζουν ΑΚΚ, οι άνδρες διχασμένοι

Πιο δημοφιλής στις γυναίκες είναι η ΑΚΚ με 53%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Μερτς δεν ξεπερνά το 23%. Με τους άνδρες τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς το αποτέλεσμα είναι αντίστροφο και η διαφορά των δύο υποψηφίων οριακή: σημειώνεται προβάδισμα του Μερτς 38% έναντι 37% της Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

 

Όλα είναι θέμα χημείας

Η σημερινή εκλογή θα είναι σημαντική όχι μόνο για την κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα από εδώ και στο εξής, αλλά και για την συνεργασία του νέου επικεφαλής με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προβλέπεται να παραμείνει στην καγκελαρία ως τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Διαφαίνεται ότι η χημεία της θα είναι καλύτερη με την ΑΚΚ, η οποία έχει υπάρξει επί σειρά ετών έμπιστή της, ενώ ο Μερτς θεωρείται αντίπαλός της, καθώς επί προεδρίας της αποχώρησε από την πολιτική.

 

Η Μέρκελ παραμένει δημοφιλής ως καγκελάριος

Τι πιστεύουν οι Γερμανοί για την παραμονή της Μέρκελ στην καγκελαρία; Το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της και το 39% υπέρ της πρόωρης αποχώρησής της.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο στις 16.00 περίπου ώρα Ελλάδος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα