back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση Huawei: Καμία εμπλοκή του Καναδά στην σύλληψη της Ουάνγκζου

Διαβάστε επίσης

Καμία εμπλοκή δεν έχει η Καναδική κυβέρνηση στην σύλληψη της κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά, η οποία συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Ο Τριντό τόνισε σε δημοσιογράφους στο Μόντρεαλ, ότι η Οτάβα είχε λάβει ενημέρωση λίγες μέρες πριν για το σχέδιο σύλληψης της Ουάνγκζου.

Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες επικαλούμενος το γεγονός ότι η «κληρονόμος» της Huawei θα οδηγηθεί αύριο στο δικαστήριο.Ο Καναδάς συνέλαβε την οικονομική διευθύντρια της Huawei, Wanzhou Meng, μετά από αίτημα για την έκδοσή της, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ακρόαση για την θέσπιση εγγύησης για την Meng, που συνελήφθη στο Βανκούβερ το Σάββατο, έχει οριστεί για σήμερα (Παρασκευή), δήλωσαν Καναδοί αξιωματούχοι. Δεν θα μπορούσαν να παρασχεθούν περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς η Meng κατέθεσε αίτημα απαγόρευσης δημοσίευσης, το οποίο εγκρίθηκε.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης στις εμπορικές συναλλαγές και την τεχνολογία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνγκπινγκ συμφώνησαν σε μια προσωρινή εκεχειρία, ώστε να δοθεί στους διαπραγματευτές περισσότερος χρόνος να εργαστούν για μια συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να απαγορεύσει κάθε προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τις Huawei και ZTE, δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες της Κίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει την άμυνά της έναντι των διαρροών πληροφοριών και των κυβερνοεπιθέσεων, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η εφημερίδα Yomiuri, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στην είδηση νωρίτερα σήμερα, σημείωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέους κανόνες για τις προμήθειες του δημοσίου πολύ σύντομα, πιθανόν ακόμη και τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε δεν αναμένεται να κατονομάσει συγκεκριμένα τις Huawei και ZTE στην αναθεώρηση των κανόνων αυτή, πάντως θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας στο τηλεπικοινωνιακό πεδίο που θα τις αποκλείουν, σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις κυβερνητικές προθέσεις και μια δεύτερη πηγή που έχει ενημερωθεί σχετικά.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος να απαγορεύσουν την αγορά εξοπλισμού της Huawei από αμερικανικούς κυβερνητικούς οργανισμούς.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ερίζουν ότι η Huawei συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση και ότι ο εξοπλισμός της ενδέχεται να είναι εφοδιασμένος με “πίσω πόρτες” προς χρήση των Κινέζων κατασκόπων. Όμως δεν έχει παρουσιαστεί καμιά απόδειξη γι’ αυτό δημόσια. Η εταιρεία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτόν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε “εκστρατεία” παρακινώντας ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τη χρήση των συσκευών της εταιρίας. Σημειώνεται ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν τις ΗΠΑ στην απαγόρευση ηλεκτρονικών συσκευών του κινέζικου κολοσσού. Έπειτα και από τη σημερινή είδηση για τη σύλληψη της Meng Wanzhou, η βρετανική εταιρία ΒΤ, προχώρησε στην αφαίρεση εξοπλισμού Huawei από τμήματα του 4G δικτύου της. Σημειώνεται ότι 3 μέρες νωρίτερα ο επικεφαλής της ΜΙ6 Alex Younger είχε εγείρει ερωτήματα με το αν η Μ.Βρετανία θα έπρεπε να είναι “άνετη με τη χρήση Κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων στις επικοινωνιακές τις υποδομές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Σημείωσε πάντως ότι η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εκείνη των ΗΠΑ για ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας.

“Η κυβερνοασφάλεια γίνεται σημαντικό ζήτημα στην Ιαπωνία”, δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. “Θα λάβουμε σθεναρά μέτρα, εξετάζοντας το ζήτημα αυτό από διάφορες σκοπιές”, συμπλήρωσε.

Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φραγκφούρτης κατέγραψαν χτες μεγάλη πτώση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για κλιμάκωση των εντάσεων στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ΗΠΑ θεωρούν την Μενγκ ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η σύλληψή της και η ενδεχόμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ πυροδοτεί αναταράξεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) το Χρηματιστήριο του Παρισιού έχανε άνω του 3%. Ο δείκτης CAC 40 έχανε 143,81 μονάδες, πέφτοντας στις 4.800,56 μονάδες. Λίγο νωρίτερα, ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης έχανε 335,9 μονάδες (άνω του 3%), πέφτοντας στις 10.864,38 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2016.  Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, χάνοντας άνω του 3%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα