back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γεμίζει “κίτρινα γιλέκα” το Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Από πριν τις 9 το πρωί, ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στους κεντρικούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας τα “κίτρινα γιλέκα”. Τα επεισόδια ξεκίνησαν γρήγορα, αλλά προς το παρόν δείχνουν να είναι περιορισμένα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία είχε ήδη προχωρήσει σε πάνω από 300 προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η διαδήλωση. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε λεπτό, κυρίως στο Παρίσι, ενώ προσαγωγές γίνονται και σε άλλες πόλεις – όπως στην Γκρενόμπλ όπου κρατείται ένας εκ των “ηγετών” του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”.

Με βάση τα ρεπορτάζ, κάθε φορά που μία ομάδα κουκουλοφόρων επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση, η αντίδραση της αστυνομίας είναι άμεση. Γίνεται χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος, ενώ δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο αναφέρουν ότι οι “ταραξίες” βρίσκονται περικυκλωμένοι από τα γαλλικά ΜΑΤ σε λιγότερο από ένα λεπτό.

 

Εικόνα οχυρωμένης πόλης έχει το Παρίσι από χθες το βράδυ. Υπό τον φόβο επεισοδίων που θα θυμίζουν το προηγούμενο Σάββατο, η γαλλική αστυνομία έχει ζητήσει  από δεκάδες καταστηματάρχες να μην ανοίξουν σήμερα ενώ πολλά άλλα, κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία της πόρτες τους. Ακυρώθηκαν παραστάσεις, ποδοσφαιρικοί αγώνες, έκλεισε ο Πύργος του Άιφελ και πολλά άλλα μνημεία.

Με κεντρικό σύνθημα “Μακρόν παραιτήσου” οι διαδηλωτές αρχίζουν εδώ και ώρα να γεμίσουν την κεντρική λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων.

Η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται σήμερα όλη μέρα στο Ελιζέ και θα παρακολουθεί από εκεί τις εξελίξεις.

“Μέχρι στιγμής ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο πρωθυπουργός δεν έδωσαν την εντύπωση ότι γνωρίζουν να κάνουν κάτι άλλο, από το να τρέφουν την γενικότερη ένταση”, γράφει στο σημερινό κεντρικό άρθρο του ο διευθυντής της εφημερίδας Le Monde.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνα από παράνομα αντικείμενα που βρέθηκαν πάνω σε διαδηλωτές και κατασχέθηκαν.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα