back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κίτρινα Γιλέκα: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις – Σχεδόν 1400 προσαγωγές και 130 τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 1300 προσαγωγές έχει πραγματοποιήσει η αστυνομία από το πρωί στο Παρίσι, μερικές από τις οποίες έγιναν πριν αρχίζουν καν οι διαδηλώσεις. Από το μεσημέρι και μετά ξέσπασαν επεισόδια σε πολλά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας με την αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων.

22.30′: Ηρεμία επικρατεί αυτήν την ώρα στο Παρίσι, με τους περισσότερους διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει. Για τον λόγο αυτόν, έκανε και επίσημες ανακοινώσεις ο υπουργός Εσωτερικών πριν λίγο, κάνοντας λόγο για “ελεγχόμενη κατάσταση”.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των κινητοποίησεων που παρουσίασε ο υπουργός, 125.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σήμερα συνολικά σε όλη τη χώρα, 135 τραυματίστηκαν μόνο στο Παρίσι (εκ των οποίων οι 17 είναι αστυνομικοί), έγιναν 1385 προσαγωγές και 974 από αυτές καλέληξαν σε συλλήψεις.

Ενώ η “τέταρτη πράξη” των κίτρινων γιλέκων ξεκίνησε σχετικά ήρεμα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για “περιορισμένα επεισόδια”, από το μεσημέρι και μετά, η ένταση ανέβηκε απότομα.

Το υπουργείο Εσωτερικών (το οποίο νωρίτερα επισκέφτηκε και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ) ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter: “Οι δυνάμεις της τάξης και οι διασώστες παρεμβαίνουν συστηματικά για να περιορίσουν τα επεισόδια και να εμποδίζουν την δημιουργία οδοφραγμάτων”. Με το ίδιο μήνυμα καλεί όσους βρίσκονται κοντά στις διαδηλώσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Αρκετά καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Άγνωστοι “ξήλωσαν” πεζοδρόμια για να χρησιμοποιήσουν τις πέτρες σαν πολεμοφόδια. Να θυμίσουμε ότι η αστυνομία κάνει από νωρίς αυστηρούς ελέγχους σε όσους συμμετέχουν στην πορεία και έδωσε μάλιστα και στη δημοσιότητα εικόνες από αντικείμενα που έχει κατασχέσει.

Παρεμβάσεις Τραμπ και Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε “λυπηρή” την σημερινή ημέρα στο Παρίσι ενώ αναρωτήθηκε “μήπως είναι η ώρα να σταματήσει η γελοία και κοστοβόρα συμφωνία του Παρισιού (για το κλίμα) και να δοθούν τα χρήματα στους πολίτες μέσω της μείωσης των φόρων;”.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται κατά «των σκηνών χάους που προκαλούν οι διαδηλωτές και κατά της υπέρμετρης βίας εναντίον τους». Αυτές οι «σκηνές χάους» δείχνουν ότι η Ευρώπη «απέτυχε στη δοκιμασία της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας ότι η αστυνομία επεμβαίνει «με τον σκληρότερο τρόπο».

Πορεία για το Κλίμα

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ξεκίνησε το μεσημέρι και η Πορεία για το Κλίμα από την Πλατεία Νασιόν. Η πορεία ήταν προγραμματισμένη πολύ καιρό πριν προκύψουν τα “κίτρινα γιλέκα”, ωστόσο αναγκάστηκε να αλλάξει διαδρομή για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί σήμερα.  Μεταξύ άλλων, στην διαδήλωση συμμετέχουν και πολίτες με κίτρινα γιλέκα ζητώντας “κοινωνική δικαιοσύνη και κλιματική δικαιοσύνη”.

Οι αστυνομικές δυνάμεις με ρίψεις νερού αλλά και δακρυγόνων, επιχειρούν όλη την ημέρα, όχι μόνο νια διαλύσουν το πλήθος των “κίτρινων γιλέκων” αλλά να τους ανακατευθύνουν και να αλλάξουν την πορεία της διαδήλωσης.

Βρυξέλλες

Ένταση υπήρξε και στην διαδήλωση των “κίτρινων γιλέκων” στις Βρυξέλλες όπου έγιναν πάνω από 70 συλλήψεις. Οι περισσότερες έγιναν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οχυρωμένο το Παρίσι

Εικόνα οχυρωμένης πόλης έχει το Παρίσι από χθες το βράδυ. Υπό τον φόβο επεισοδίων που θα θυμίζουν το προηγούμενο Σάββατο, η γαλλική αστυνομία έχει ζητήσει  από δεκάδες καταστηματάρχες να μην ανοίξουν σήμερα ενώ πολλά άλλα, κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία της πόρτες τους. Ακυρώθηκαν παραστάσεις, ποδοσφαιρικοί αγώνες, έκλεισε ο Πύργος του Άιφελ και πολλά άλλα μνημεία.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα