back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εισαγγελικοί λειτουργοί: Υπέρ της αναθεώρησης της συνταγματικής διάταξης για την αλλαγή του τρόπου ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της αναθεώρησης της συνταγματικής διάταξης για την αλλαγή του τρόπου ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων καθώς και υπέρ της επιλογής εισαγγεέα για τη θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τάσσονται με ψήφισμά τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί .

Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 34η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββαυο , στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

1) ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ με κάθε μέτρο θωράκισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πλήρους ισότητας μεταξύ πολιτών και κρατικών αξιωματούχων έναντι αυτής και εδραίωσης της εμπιστοσύνης του πολίτη στον θεσμό της Δικαιοσύνης και του Κράτος Δικαίου

2) ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης :
Να αναθεωρηθεί η συνταγματική διάταξη που προβλέπει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Ως προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επιλέγεται αποκλειστικά από τον εισαγγελικό κλάδο. Για την περαιτέρω επεξεργασία των ανωτέρω εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο να υποβάλει σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του Φεβρουαρίου 2019 επεξεργασμένες προτάσεις.

3) ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι το έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και των λειτουργών της δεν προσφέρεται ως πεδίο πολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

4) ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ εκ νέου την επιτακτική αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων επιτάχυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της ποινικής δικαιοσύνης

5) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΝ προς πάσα κατεύθυνση:
α) την υποχρέωση της πολιτείας για την άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων Εισαγγελικών λειτουργών και πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των υπηρετούντων Εισαγγελέων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπολείπεται σε ποσοστό 1/3 της οργανικής της δύναμης.
β) την καθυστέρηση στην υλοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων όπως: ι) σύσταση δικαστικής αστυνομίας, ιι) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών φορολογικού-οικονομικού ελέγχου, ιιι) αναμόρφωση των κωδίκων, iv) ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.
γ) την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών για την εκπλήρωση της υπηρεσίας και τη διεξαγωγή των εκκρεμών δικών.

6) ΚΑΛΟΥΝ την πολιτεία όχι μόνο με ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και υποσχέσεις αλλά και επιτέλους με πράξεις να εκδηλώσει τη βούλησή της προς τον ανωτέρω σκοπό.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) Ελευθέριος Μιχαηλίδης

Κατά τη διάρκεια της 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) Ελευθέριος Μιχαηλίδης έθεσε στην τοποθέτηση του το μείζον ζήτημα ,που κατά γενική ομολογία εδώ και δεκαετίες αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” στη λειτουργία της δικαιοσύνης και συνδέεται άμεσα με το χρόνο απονομής της.

Ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, επισημαίνονταε ότι αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά και να βοηθήσουν όλοι οι παράγοντες, γιατί κάποια στιγμή θα πέσει το όλο σύστημα.

«Χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε ότι «είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο» . «Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο» συμπλήρωσε απευθυνόμενος και στον φενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη ο οποίος εκπροσώπησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου που βρίσκεται στις Βρυξέλες.

Σε άλλο σημείο ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300, ενώ σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα των δικαστηρίων λειτουργεί με πολλά προβλήματα.

Εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ.Μιχαηλίδης έθεσε επί τάπητος το θέμα της αλλαγής στον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, έτσι ώστε οι επιλογές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.

Από την πλευρά του ο κ. Ευτύχης Φυτράκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, αλλά και στην δημιουργία του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Επίσης, τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης των Κωδίκων και η λειτουργία των τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δικαστηρίων και φυλακών, έτσι ώστε να διευκολύνονται μάρτυρες, εμπειρογνώμονες, κ.λπ και να βρεθούν δικονομικές λύσεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μη χρεωμένες 80.000 δικογραφίες,ενώ σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για το «καυτό» θέμα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνης όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα