back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Brexit την Πέμπτη

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο Brexit την Πέμπτη, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

“Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη”, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ. “Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά”, πρόσθεσε.

“Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία”, τόνισε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι  ανακοίνωσε την απόφαση της να αναβάλλει την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit.  Όπως είπε θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, αν και διαβεβαίωσε ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.  Δήλωσε επίσης ότι το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας (backstop) ειδικότερα θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εάν η συμφωνία για το Brexit ερχόταν ως έχει στη Βουλή, θα καταψηφιζόταν «με σημαντική διαφορά». Όπως χαρακτηριστικά είπε «μετά από 3 μέρες συζητήσεων είναι φανερό πως υπάρχει ευρεία στήριξη για αρκετές πτυχές της συμφωνίας, υπάρχει ένα θέμα, αυτό του backstop στα ιρλανδικά σύνορα, που προκαλεί έντονη ανησυχία. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να αναβάλλω την ψηφοφορία και να μην διχάσω αυτή τη στιγμή τη Βουλή» τόνισε.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε πως αν και η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι το backstop θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για ορισμένους βουλευτές. Στόχος της λοιπόν είναι να δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η όποια πρόβλεψη για backstop να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όπως είπε θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, αν και διαβεβαίωσε ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών» της Ε.Ε. για να «συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επισήμανε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη για κάθε πιθανή έκβαση, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να αποσύρει μονομερώς το αίτημα εξόδου από την κοινότητα.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άρθρο 50. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε όμως. Η θέση μας σε αυτό δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. «Υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, που συνδέονται με την απόφαση για μονομερή απόσυρση του Brexit. Αλλά δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις σχετικά με το τι θα συμβεί» συμπλήρωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα