back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Η κυβέρνηση εκβιάζει τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακούς γιατρούς

Διαβάστε επίσης

Ως εκβιαστική καταγγέλει η Πανελλήνια Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ την υποχρέωση των πολιτών να εγγραφούν σε οικογενειακούς γιατρούς τη στιγμή που είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει ούτε ένας.

Σύμφωνα με την Ένωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), «οι πολίτες εκφοβίζονται για εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης», ενώ ήδη από το καλοκαίρι «καταγγέλθηκαν αιφνισιαστικά 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων».

Από τις αρχές του χρόνου, εκατομμύρια πολίτες – ανέφεραν σε συνένετευξη Τύπου οι γιατροί – θα βρεθούν σε απόγνωση, αδυνατώντας να κατανοήσουν το που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους αλλά και για ποιο λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους.

Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι κανένας γιατρός δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο και όχι οικογενειακό γιατρό.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δεκάδες ιατρικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, καλούν τα μέλη τους να εξακολουθούν να δέχονται ασθενείς, ανεξάρτητα από την εγγραφή τους σε κάποιο οικογενειακό γιατρό.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει παραδεχτεί τις δυσκολίες στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού, αφού το ενδιαφέρον από πλευράς γιατρών παραμένει μέχρι σήμερα μειωμένο.

«Υπάρχει όντως μια πραγματική δυσκολία: η περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού της χώρας. Η μειωμένη διαθεσιμότητα από την πλευρά των γιατρών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού, αλλά προφανώς υπάρχουν και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, τις αποδοχές, την ανασφάλεια για την προοπτική του νέου μοντέλου», είπε ο Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατη ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο υπουργός μίλησε για τις ελάχιστες συμβάσεις οικογενειακών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει πως αυτές διαρκώς αυξάνονται, ενώ ανακοίνωσε ότι επίκεινται 300 επιπλέον προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο ΤΟΜΥ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ (από τις 239 που έχουν σχεδιαστεί) με 811 εργαζόμενους και 500 γιατρούς.

Ν.Κ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα