back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διάγγελμα Μακρόν: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση κατώτατου μισθού

Διαβάστε επίσης

Μόλις 13 λεπτά κράτησε το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν στο οποίο όμως πρόλαβε να ανακοινώσει τέσσερα βασικά μέτρα που ελπίζει να ανακουφίσουν τον γαλλικό λαό. Αύριο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά στην Βουλή.

Αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 100 ευρώ χωρίς επιβάρυνση του εργοδότη, ήταν το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ζήτησε από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, ενόψει του τέλους του έτους, να δώσουν πριμ στους εργαζόμενους, το οποίο και δεν θα φορολογηθεί, όπως διευκρίνισε ο Μακρόν. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όσους λαμβάνουν κάτω από 2000 ευρώ τον μήνα αλλά και η φορολογία των υπερωριών από το 2019.

Παράλληλα δεσμεύετηκε ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο ακίνητης περιουσίας για τις μεγάλες περιουσίες, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. “Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή”, τόνισε ο Μακρόν.

Το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου ξεκίνησε με μία αναφορά στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, τις οποίες περιέγραψε ως ένα μείγμα νόμιμων αιτημάτων και απαράδεκτης βίας. “Καμία οργή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βία, τέτοιες επιθέσεις, τέτοιες λεηλασίες”, είπε. Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε επίσης ότι πρέπει να επανέλθει στη χώρα η ηρεμία και η κοινωνική ειρήνη,

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο θυμός είναι βαθύς και έρχεται από μακριά, από τα 40 χρόνια προβλημάτων που η χώρα “έκρυβε κάτω από το χαλί”. “Ο θυμός έρχεται από παλιά αλλά είναι τώρα εδώ, μπροστά μας”, πρόσθεσε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι ο θυμός αυτός “μπορεί να γίνει η ευκαιρία μας”.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να κάνει την αυτοκριτική του, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν. Τις ευθύνες του για τον ενάμιση αυτόν χρόνο που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει τις σωστές απαντήσεις. “Ξέρω ότι πλήγωσα πολλούς από εσάς με τα λόγια μου, ότι νοιώθετε ότι δεν φρόντισα για την βελτίωση της καθημερινότητάς σας”, δήλωσε.

“Η μόνη μου έννοια είστε εσείς”, είπε κλείνοντας ο Μακρόν, προσθέτοντας “η μόνη μου μάχη είναι για την Γαλλία”.

Οι αντιδράσεις

“Ο πρόεδρος άκουσε τον θυμό. Η απάντησή του είναι καθαρή και δυνατή”, έγραψε στο twitter λίγο μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος Μακρόν ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ καλώντας για παύση της βίας και επαναφορά της ηρεμίας.

Ο πρώτος που άσκησε κριτική στο διάγγελμα Μακρόν ήταν ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που σχολίασε ότι ο πρόεδρος “σκέφτηκε ότι το να μοιράσει λεφτά μπορούσε να ηρεμήσει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει”, ενώ σημείωσε ότι “μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν καλύπτεται από κανένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν”. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης στον προαιρετικό χαρακτήρα του πριμ που καλούνται να δώσουν οι εργοδότες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πυροτέχνημα, αφού αυτό μπορούσε να συμβεί και στο παρελθόν.

Μιλώντας στο franceinfo, ο Γενικός Γραμματέας του συνδικάτου CGT, χαρακτήρισε “ανεπαρκή” τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν και κάλεσε σε κοινές κινητοποιήσεις με τα κίτρινα γιλέκα από την Παρασκευή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, υπάρχει όμως η δήλωση της ευρωβουλευτού Ναντίν Μορανό που επισήμανε ότι το κόστος των μέτρων θα είναι πολύ αυξημένο, υπολογίζοντάς το στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. “Δεν ανέφερε τίποτα για την σωστή διαχείριση του κράτους και την μείωση των δημοσίων δαπανών”, πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λε Πεν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αρνείται να παραδεχτεί ότι “είναι το μοντέλο στο οποίο είναι πρωταθλητής που αμφισβητείται”. “Το μοντέλο αυτό είναι αυτό της άγριας παγκοσμιοποίησης και της μαζικής μετανάστευσης”, έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο twitter.

B.Ντομπρόφσκις:  Η Κομισιόν παρακολουθεί  τις επιπτώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

“Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς”, είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους στις συντάξεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” τις τελευταίες εβδομάδες

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα