back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του Brexit μετά τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Διαβάστε επίσης

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  απεφάνθη σήμερα το  πρωί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί μονομερώς να αποσύρει την πρόταση για αποχώρηση από την Ε.Ε

Η απόφαση είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την πρόταση που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου.

Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο δημοψήφισμα, το οποίο προκρίνουν οι πολέμιοι του Brexit ως λύση στο αδιέξοδο που αναμένεται να δημιουργηθεί μετά την αυριανή ψηφοφορία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την Ε.Ε.», γράφει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Η σημερινή απόφαση αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία εντός της ημέρας πρόκειται να έχει μια σειρά ιδιωτικών συναντήσεων με βουλευτές του κόμματός της, ενώ ο ηγέτης των εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει, εντός της εβδομάδας, την πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού Μέι.

Οι συναντήσεις της Μέι με τους βουλευτές αποτελούν μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει υποστήριξη για τη συμφωνία της Brexit, πριν από την ιστορική ψηφοφορία της Τρίτης.

Η συμφωνία αποχώρησης εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε., αλλά τώρα χρειάζεται τη στήριξη του Κοινοβουλίου.

Βρετανικές εφημερίδες το Σαββατοκύριακο ανέφεραν ότι η ψηφοφορία θα αναβληθεί – αλλά η Downing Street επιμένει ότι θα προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένη.

Η Πρωθυπουργός είπε ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές – ή πιθανώς και σε ακύρωση του Brexit.

Η παραμονή (στην Ε.Ε.) θα έπρεπε να είναι στο ψηφοδέλτιο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Επανέλαβε ότι παραμένει αποφασισμένος να προωθήσει πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, την επόμενη εβδομάδα, είτε προχωρήσει στην ψηφοφορία της Τρίτης για το Brexit είτε όχι, ακόμη και εάν καταψηφιστεί από τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

Υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι θα εγκριθεί, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία» και λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει, όλοι το ξέρουν αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ο κ .Κόρμπιν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή «Remain» (παραμένω), διευκρινίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα έπρεπε να είναι «ποιοτικά διαφορετικό από το προηγούμενο» και ότι θα έπρεπε να «υπάρχει δυνατότητα επιλογής για το τι προσφέρεται» σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit.

Το κόμμα των Συντηρητικών αντέδρασε άμεσα στα σχόλια του Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστηρίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα γυρνούσε τη χώρα πίσω στο σημείο μηδέν.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα